VELIK GUBITAK

Kolege, prijatelji i štovatelji opraštaju se od legendarnog Žarka Potočnjaka: 'Bio je poseban, specifičan, osebujan'

21.10.2021 u 13:21

Bionic
Reading

Velikan hrvatskog glumišta kojeg su obožavale sve generacije iznenada nas je u četvrtak ujutro napustio u 76. godini života. Zahvaljujući izvanrednom glumačkom talentu zauvijek će živjeti u mnogim domaćim filmovima i televizijskim serijama. Putem društvenih mreža od njega se opraštaju i kolege

Žarko Potočnjak odigrao je 250 scenskih uloga, oko 150 kazališnih premijera, te snimio 25 igranih filmova, a u njih deset imao je glavnu ulogu. Glumio je i u oko 30 televizijskih serija. Bio veliko ime drame HNK Zagreb te suosnivač glumačke družine Histrion. Predavao je scenski govor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i školi Libertas, a osnovao je i kazalište na svom imanju. U veljači ove godine, na svoj 75. rođendan, objavio je da se nakon više od pet desetljeća povlači s glumačke scene.

'Baš mi je žao. Bili smo u jako dobrim odnosima još od mojih studentskih dana, prihvatio me kao mladog glumca i samo mogu reći lijepe stvari o njemu. On je zaista bio otkačeniji glumac, poseban, specifičan, osebujan, ali sa mnogima nije pronalazio zajednički jezik. Od početka smo dobro surađivali, zezali smo se, volio sam u svemu sudjelovati gdje je bio i on. Ostat će velika sjećanja i uspomene na njega, vjerujem da će nekakva legenda zauvijek živjeti. Znam da je u zadnje vrijeme bio bolestan, ali ipak je ovo preuranjen odlazak. Nadam se da će sad i gore zaigrati sa svojim kolegama, koji su nas također rano napustili', izjavio je Filip Jurčić za Jutarnji list.

  • +15
Žarko Potočnjak Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'Zbogom Titone moj vidimo se nekad u vječnosti. Duguješ mi još ovaj ples', poručila je Judita Franković. 'Zbogom dragi moj Žarkec', napisao je Tarik Filipović.

Glumica Jasna Odorčić koju publika pamti po ulozi u seriji 'Najbolje godine', Celebrity Masterchefu te je trenutno mogu pratiti u seriji 'Dar Mar', poručila je na svom Facebook profilu kratko: 'Počivaj u miru legendo'.

'Bezbroj je anegdota sa Žarkecom,ali eto jedne sa DLJIgara sedamdesetih. Studenti Akademije tražili su iste dnevnice kao i diplomirani, a asistent, netom diplomirani redatelj stao je na stranu uprave. Žarkeca je to razljutilo, poletjela je šaka, asistent se okliznuo, pao i slomio ruku. Ma, evo još jedne. 89. u Vinkovcima snimale se Ptice nebeske, 'Jogurt revolucija' je stigla do Novog Sada, a Žarkec ujutro ulazi u hotelski restaurant sa oko vrata obješenim natpisom, NE DAMO VOJVODINU ili slično. Tko se sjeća tih vremena, zna koliko je trebalo hrabrosti za takav protest. Zbogom Žarkec', opisao je na svom Facebook profilu Otokar Levaj.

Od Žarka Potočnjaka oprostio se i Zoran Šprajc. 'Bio je jedno od omiljenih glumačkih lica, a proslavio se u brojnim domaćim filmovima i serijama', napisao je.