ZVIJEZDA 'TOP GUNA'

Kelly McGillis slava je ostavila gorak okus u ustima, a iako je njezina ljepota očarala mnoge, nikad se nije osjećala ugodno u ulozi seks simbola: 'Ne smatram se ni lijepom ni seksi'

29.05.2022 u 11:07

Bionic
Reading

Zbog svog je izgleda oduvijek bila na meti uvreda, zlostavljanja, prvo zbog svoje ljepote, a potom i zbog toga što se zapustila. Unatoč svemu, obožavatelji 'Top Guna' žale što je nema u nastavku

Kao u dobrim starim vremenima, kindvorane su napokon ponovno pune i to iz sasvim opravdanog razloga - nakon 36 godina svoj je nastavak dobio hit Top Gun’, a iako se većina poznatih lica vratila na kinoplatna, među njima Tom Cruise i Val Kilmer, jedno je ime izostalo. Riječ je o Kelly McGillis, koja je u prvom nastavku glumila astrofizičraku i civilnu instruktoricu letenja Charlotte Blackwood, poznatiju kao Charlie.

Atraktivna plavuša ubrzo je postala predmet interesa Toma Cruisea, koji je za njom u Top Gunu’ izgubio glavu, a počela joj se smiješiti i velika karijera. No svoj ‘val’ nije iskoristila, pa je nema u nastavku.

'Nitko me nije kontaktirao niti sam mislila da će me zvati. Stara sam i debela i izgledam primjereno za svoje godine. Znam da u tome nije poanta, no ja se radije osjećam apsolutno sigurno u svojoj koži i onome što su mi godine donijele, umjesto da pridajem važnost svim tim drugim stvarima’, izjavila je Kelly McGillis kada se stara ekipa 2019. počela okupljati. Da odmah razjasnimo, Kelly McGillis nije jedina koja nije pozvana, pozivnicu nije dobila ni Meg Ryan, između ostalih, no ona je bila mnogima prva asocijacija na film.

  • +8
Kelly McGillis Izvor: Profimedia / Autor: PARAMOUNT PICTURES - Album / Album / Profimedia

Njezina reakcija na izostavljanje iz nastavka zapravo je sasvim očekivana jer su joj njezini trenuci slave ostavili itekako gorak okus u ustima, stoga je posljednjih godina više okupirana prenošenjem svog znanja i iskustva novim naraštajima, negoli snimanjima novih filmova. Njezina ljepota očarala je mnoge, no ona sama nikada se nije osjećala ugodno u toj ulozi seks simbola, tako da je većinu svoje filmske karijere provela osjećajući se nesigurno u vlastitoj koži te su je čak doveli do toga da sumnja u vlastitu privlačnost, ali i u vlastiti talent i uspjeh.

Svoju prvu ulogu dobila je 1983. u filmu ‘Reuben Reuben’ uz Toma Contija, kada je još studirala na Julliardu. Budući da joj nije bilo dopušteno izostajati s nastave, vikendom i praznicima putovala je avionom iz New Yorka u sjevernu Kaliforniju. Tijekom studija trpjela je zle komentare svojih kolega iz klupa, no ona je bila odlučna u namjeri da završi Julliard, ponajviše jer je zbog glume napustila srednju školu, zbog čega se osjećala ‘glupom i neinteligentnom’.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No malo je poznato odakle je potekao taj njezin strah i manjak vjere u sebe. Naime 1982. Kelly McGillis dvojica su muškaraca silovala u njezinom domu, a ona je protiv jednog svjedočila na suđenju, no drugi nikada nije osuđen. O tome je prvi put javno progovorila 1987., kada je promovirala film ‘Optužena’, u kojem je Jodie Foster bila žrtva silovanja, a McGillis tužiteljica koja je gonila njezine napadače.

Cinici su je tada optužili da je sve to ispričala samo zbog publiciteta, iako te optužbe padaju u vodu kada se zna da je godinama pomagala žrtvama silovanja. Iako je o svemu progovorila, jednu je stvar prešutila. Tek je godinama kasnije priznala da je u to vrijeme živjela s tadašnjom djevojkom i da je i ona, poput nje, bila žrtva. Svoju je tugu godinama utapala u poslu, ali i alkoholnim pićima, a opstala je jedino zahvaljujući svom nevjerojatnom talentu.

Kelly McGillis u 'Optužena' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

‘Ne smatram se ni lijepom ni seksi. Fizički sam nekako pretila i sva napeta i stvarno bih voljela misliti da je moja ljepota, takva kakva je, stvar stava.’

Borbu s kilogramima, koju i danas vodi, imala je već u srednjoj školi, pa zbog debljine nije imala ni pratitelja na maturalnoj večeri. Kilograme je s vremenom istopila, no sa skidanjem na filmu uvijek je imala problema, ponajviše jer se bez odjeće osjećala ‘apsolutno ranjivo’. Nažalost, upravo su golišave scene bile cijena slave. Iz takvog razmišljanja nisu je mogle izvući ni usporedbe da je nova Grace Kelly ili Ingrid Bergman, pa je zbog toga sumnjala u sebe i kada je dobila ulogu u kultnom ‘Top Gunu’.

‘Bio je to trenutak nakon ‘Top Guna’ kada sam shvatila da bi me novac i slava lako mogli zaslijepiti i usred sve te pompe odjednom sam postala velika zvijezda, što nikada nisam namjeravala biti, i to me uplašilo’, priznala je Kelly McGillis, a redatelj Peter Yates opisao ju je kao ‘trajno paranoičnu’.

Kelly McGillis u 'Reuben Reuben' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

A onda je stigla 1989., kada je snimila film ‘Progonitelj mačaka’, za koji se i dan danas nagađa da je to film za koji je rekla da je to ‘njezino iskustvo koje mrzi iz dna duše’. Tijekom dvotjedne pauze, prije negoli je trebala snimiti još jednu golišavu scenu, Kelly McGillis odlučila je povećati grudi, a onda joj je redatelj Abel Ferrara rekao kako će je dvojnica zamijeniti tijekom snimanja scene silovanja. Ona je to shvatila kao kritiku na račun svog izgleda, uvjerena da je smatraju nesposobnom da sama snimi te scene. Nesretna i razočarana nakon završetka snimanja, uzela je šest mjeseci pauze, rodila dijete i donijela konačnu odluku - iako voli filmove, više nema namjeru raditi s budalama.

Udala se za prodavača brodova Freda Tillmana, dobila još jedno dijete i potom se vratila glumi, no 90-e su za nju bile totalni promašaj, što zbog uloga, što zbog privatnog života. Godine 1993. njezin je suprug uhićen jer je želio angažirati prostitutku, nakon čega su mediji opleli po njoj, nazivajući je pretilom glumicom zbog koje je njezin suprug morao unajmiti prostituku. Najzanimljivije od svega je to što je samo pet dana prije njegovog uhićenja Kelly rodila drugu kćer, no mediji su je stalno dočekivali na nož, ističući upravo njezine kilograme.

Sa suprugom je izgladila nesuglasice i popravila odnos, 1994. kupila mu luksuznu jahtu, a on joj je uzvratio izrađenim kipom po njezinom liku. Dvije godine kasnije jahta je izgorjela, a 2002. par se odlučio razvesti. Sve to vrijeme Kelly McGillis je činila sve da se odrekne alkohola i prestane piti, a onda je započela vezu s Melanie Leis, s kojom je isto tako bila u kratkom braku.

O njezinim seksualnim sklonostima šuškalo se godinama, čak i tijekom snimanja ‘Top Guna’, no ona je čekala da njezine kćeri odrastu prije negoli je sve otkrila javnosti. ‘Nije to bila neka važna odluka niti želja da odem, jednostavno su mi druge stvari postale važnije. Volim ono što radim, volim kazalište, ali moji odnosi s drugim ljudima postali su mi važniji od mog odnosa prema slavi.’

Kelly McGillis danas živi u Sjevernoj Karolini i predaje glumu, ne žaleći ni najmanje što nije uspjela zadržati imidž žene kakva je bila prije 36 godina. Odmak od Hollywooda joj je omogućio da pronađe osjećaj vlastite vrijednosti izvan svog posla i čini se da je zadovoljna što je daleko iza sebe ostavila te nesretne godine svoje slave.