OBOŽAVA PUTOVANJA

Karmela Vukov Colić vratila se iz Zanzibara pa podijelila lijepu uspomenu: 'Afrička djeca u očima nose svu radost i svu tugu svijeta'

09.03.2021 u 12:32

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa svima je promijenila životne navike i mnogima uskratila radost bezbrižnog putovanja. Među njima je i velika zaljubljenica u putovanja kojoj su nedostajali letovi do zanimljivih destinacija pa se uputila u Afriku. Osim začina s kojima se vratila kući, sa sobom je donijela i mnoštvo lijepih uspomena

'Afrička djeca u očima nose svu radost i svu tugu svijeta. Školu u selu Paje polazi jako puno učenika - u razredima ih zna biti i do 60. Obrazovanje je organizirano na principu 6 + 4 (6 godina osnovne i 4 srednje škole). Trećaši-pučkoškolci dočekali su nas s osmijesima i pjesmom, a mi im uzvratili bilježnicama, školskim priborom i slatkišima', počela je priču Karmela Vukov Colić. Objavila je uz to i više fotografija.

  • +5
Karmela Vukov Colić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Zamjenik ravnatelja s ponosom pokazuje laboratorij. U njemu se održava nastava fizike i kemije. Nažalost, tek se 7 učenika odlučilo za te predmete. Veseli me činjenica da su većinom djevojke. Razmišljam kako bi dobro bilo osnovati neki fond koji bi im omogućio i daljnje, fakultetsko obrazovanje. Mole nas da im posudimo sunčane naočale - fotkale bi se s njima. Bijeli zubi kao biseri u osmijehu. Nastavljamo do knjižnice koja je ujedno i zbornica. Na zidu ispisane riječi na svahiliju (shisimisi=mrav) i raspored sati', opisala je voditeljica.

'U dvorištu nam mašu malene djevojčice. Jedna bi sama snimila selfie. Pružam mobitel. Smije se glasno kad ugleda svoje lice na ekranu... Ispred škole, na nogometnom igralištu, dečki igraju nogomet. Lopta je odavno dala svoje, ali njima ne smeta. Razmišljam o našoj djeci, igračkama, play stationima i mobitelima dok pored mene prolaze dječaci - jedan na kraju štapa ima čavlom pričvršćen poklopac neke kante umjesto kotača, a drugi staru sandalu. To su njihove igračke. Afrička djeca u očima nose svu radost i svu tugu svijeta... Od svega ću najviše ipak pamtiti povučenog dječaka koji nas je promatrao kako odlazimo, braneći laktovima od svojih vršnjaka autić, malecnu igračku, koji mu je netko iz grupe dao. Na nogama je imao dvije stare plastične sandale. Obje desne', završila je objavu Karmela. Sudeći prema komentarima, mnoge je dirnula tom pričom.