UZ PODRŠKU OBITELJI

Kako bi prevladala golemu tugu zbog smrti voljenog supruga, kraljica Elizabeta II povest će se za primjerom svoje prabake, kraljice Viktorije, i napustiti Windsor

11.05.2021 u 06:37

Bionic
Reading

Prošlo je i prvih mjesec dana otkako je preminuo princ Philip, a njegova udovica, kraljica Elizabeta II, nastavila je sa svojim redovitim kraljevskim dužnostima. Međutim nagađa se da će uskoro, barem na neko vrijeme, napustiti dvorac Windsor

Ovoga vikenda obilježeno je mjesec dana od smrti vojvode od Edinburgha. Princ Philip preminuo je nakon brojnih zdravstvenih komplikacija, uključujući zahvat na srcu te 28 dana provedenih u bolnicama, a bitku je izgubio nekoliko mjeseci uoči 100. rođendana.

Ipak, službeni uzrok smrti nije nijedna od zdravstvenih komplikacija, već jednostavno - starost. Tjedan dana nakon smrti vojvoda od Edinburgha pokopan je u dvorskoj kapeli sv. Jurja, a svečanom kraljevskom pogrebu prisustvovali su članovi kraljevske obitelji i ostala rodbina.

Izgubivši supruga, kraljica Elizabeta izgubila je svoju veliku ljubav i bezuvjetnu potporu kako u privatnom životu, tako i u vladanju svojim kraljevstvom. Život Elizabete II sigurno više neće biti isti. Vjerna svojim kraljevskim dužnostima i vrlo predana poslu, kraljica se brzo vratila svom rasporedu.

Tako se očekuje da će 11. svibnja predsjedati svečanom inauguracijom parlamenta u Londonu. S druge strane, kraljica privatno nastavlja sa žalovanjem za voljenim suprugom, a to će sada vjerojatno nastaviti u dvorcu u Balmoralu, omiljenom utočištu kraljevske obitelji. Mjesto je to prepuno prelijepih uspomena za kraljicu Elizabetu, uključujući sjećanje na medeni mjesec s princem Philipom, koji je dijelom provela u manjem lovačkom dvorcu Birkhall u sklopu imanja Balmoral.

  • +6
Kraljevska obitelj stiže u Windsor Izvor: Profimedia / Autor: Beretta/Sims / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dvorac Balmoral generacijama je omiljeno ljetno utočište kraljevske obitelji. Kraljica Victoria bila je njegova prva vlasnica i nerijetko ga je nazivala rajem na Zemlji. Kraljica Mary zasadila je ondje divne vrtove, a princ Philip povrtnjake. Cijelo se imanje proteže na više od 20 hektara, a ima nekoliko nekretnina. Prema Richardu Edenu, jednom od urednika Daily Maila, ako se kraljica privremeno nastani u ovom škotskom dvorcu s čijom se gradnjom započelo u 14. stoljeću, slijedit će iste korake kao i njezina prabaka, kraljica Viktorija, kada je postala udovicom.

Godine 1861. kraljica Viktorija izgubila je supruga, princa Alberta, koji je u to vrijeme imao samo 42 godine. Nakon toga velik dio vremena provela je u Balmoralu, mjestu koje joj je puno značilo. Naime dvorac joj je kupio princ Albert 1852. godine. Kraljica Elizabeta također je vrlo naklonjena ovom mjestu na kojem je uživala s princem Philipom, posebice ljeti. On je bio velik obožavatelj prirode i smatrao je Škotsko visočje idealnim mjestom za uživanje u vrtu i obiteljskim roštiljima.

  • +7
Kraljica Elizabeta II, princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

Pretpostavlja se da će se kraljica Elizabeta II krajem svibnja uputiti u Škotsku te odsjesti na imanju Balmoral, vjerojatno u Craigowan Lodgeu, kamenoj vili sa sedam soba koja nudi potpunu privatnost, ali ne i manju udobnost od glavnog dvorca. Taj dio dvorca koriste članovi obitelji i prijatelji kada dolaze u obilazak Balmorala, a vrlo je intiman i tih te ih tada ne ometaju posjeti turista glavnom dvorcu. Nagađa se da će kraljicu na putovanju pratiti nećakinja, lady Sarah Chatto, kći princeze Margaret.

  • +54
10. godišnjica braka Kate Middleton i princa Williama Izvor: Profimedia / Autor: Pool/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Osim nje, Elizabeta II ima podršku cijele obitelji kako bi prevladala gubitak supruga. Osim četvero djece i unučadi, veliku potporu pružaju joj četiri žene - njezine prijateljice, saveznice i osobe od povjerenja. To su kraljičina kći, princeza Anne, te jedna od snaha, grofica od Wessexa, s kojom obično provodi vrijeme u razgovorima i gledanju popodnevnog filma. Supruga princa Edwarda za kraljicu je poput kćeri, a vrlo važna žena u njezinu životu je i lady Pamela Hicks, djeveruša na njezinu vjenčanju s princem Philipom, koja u potpunosti razumije kroz što kraljica prolazi jer i sama udovica od 1998. godine. Uz njih, tu je i Angela Kelly, dugogodišnja kraljičina stilistica.