DJECA ODVOJENA OD OBITELJI

Joaquin Phoenix i Rooney Mara su nakon dva mjeseca progovorili o prinovi, a priliku su iskoristili da ukažu i na jedan ozbiljan problem

03.11.2020 u 14:27

Bionic
Reading

Glumački par Joaquin Phoenix i Rooney Mara prije dva mjeseca su u tajnosti postali roditelji dječaka. Prvi put o svom prvorođencu progovorili su u intervjuu za časopis People i iskoristili priliku da ukažu na problem imigrantske djece razdvojene od svojih obitelji na američko-meksičkoj granici

Za 46-godišnjeg Joaquina i njegovu 35-godišnju zaručnicu Rooney i sama pomisao na odvajanje od vlastitog djeteta je nepodnošljiva i pitaju se kako će jednog dana obbjasniti svome sinu 545 djece razdvojene od svojih roditelja na granici SAD s Meksikom.

'Kao novim roditeljima nepodnošljiva je i pomisao na osjećaje koje bi nas obuzeli kad bi nam oduzeli dijete na jedan dan, a kamoli na godine. A upravo je to ona situacija koju proživljava 545 djece i njihovi roditelji. Kao Amerikancima, naša je odgovornost nastaviti obraćati pažnju na nevolje ovih obitelji i tražiti odgovore na pitanje zašto još uvijek nisu locirani', kaže slavni par za časopis People i pitaju se kako će tu situaciju jednom objasniti svome sinu kad pokaže zanimanje za ovu bolnu temu.

'Moramo se pitati je li ovo zemlja kakvu želimo. Jesu li to naše vrijednosti? Kako ćemo se osjećati kad sinu budemo odgovarali na pitanja o ovim vremenima i kako smo se mi ponašali prema prestrašenoj, bespomoćnoj djeci, od kojih neka možda više nikad neće vidjeti svoje roditelje?', pitaju se Rooney i Joaquin i dodaju kako se zbog karaktera svoje nacije nadaju da će sinu moći reći da je Amerika nedvosmisleno odbacila okrutnost i od ljudi koji ih predstavljaju zahtijevala da učine sve što je u njihovoj moći da pronađu nestale roditelje.

Nedavna prijava sudu otkrila je da roditelji 545 djece migranata, odvojenih od svojih potomaka na američko-meksičkoj granici, još uvijek nisu locirani.

Do razdvajanja je došlo 2017. godine, tijekom suzbijanja ilegalnih prelazaka na južnoj granici SAD-a, što je trenutni predsjednik Donald Trump obećao kao ključni dio svoga presjedanja.

  • +5
Joaquin Phoenix i Rooney Mara Izvor: Profimedia / Autor: Carlos Piaggio/The Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Prema navodima NBC-a, više od 1000 roditelja odvojeno je od svoje djece tijekom 'pilot programa' koji se odvijao od travnja do prosinca 2017. godine. Među djecom odvojenom od roditelja navodno je 22 djece koja su tada bila stara godinu dana i 28 djece koja su bila stara 2 godine.

Vijest o dolasku prinove slavnog para pojavila se u kolovozu, kad je otkriveno da je dječačić nazvan po glumčevom pokojnom bratu Riveru Phoenixu.

Izlanuo se redatelj Victor Kossakovsky na filmskom festivalu u Zurichu, nakon projekcije filma 'Gunda' kojemu je Joaquin izvršni producent.

'Usput, dobio je bebu... prekrasnog sina kojem su dali ime River', rekao je redatelj odgovarajući na pitanja publike.

Par do sada nije službeno potvrdio rođenje djeteta, kao što su skrivali i Rooneyinu trudnoću.