PRIČA O GENOCIDU U SREBRENICI

Jasmila Žbanić na najboljem je putu da ponovi uspjeh Danisa Tanovića iz 2001. godine i Bosni i Hercegovini donese još jedan Oscar

15.03.2021 u 19:35

Bionic
Reading

Te 2001. godine filmski svijet dobro je upamtio ime Danisa Tanovića i jedne zemlje tamo daleko na Balkanu. Film 'Ničija zemlja', u kojoj su glumili i Branko Đurić Đuro, kao i Rene Bitorajac, osvojio je Oscara, a sada su svi pogledi ponovno upereni prema toj zemlji koja je, zahvaljujući ovoga puta Jasmili Žbanić, ponovno u najužoj konkurenciji, a američki mediji upoređuju sa 'Schindlerovom listom'

'Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za 'Quo vadis Aida?', majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma - to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bilo koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti - ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv, da bismo bolje razumjeli jedni druge.'

Reakcija je to i izjava redateljice Jasmile Žbanić nakon što je doznala da je njezin film 'Quo vadis Aida?' nominiran za ovogodišnjeg Oscara, ali i za nagradu BAFTA Britanske filmske akademije i to u dvije kategorije - za najbolji strani film i onaj za najboljeg redatelja.

Vijest da je njezin film dobio prestižnu nominaciju Jasmila Žbanić je dočekala Sarajevu, u udruzi 'Majke Srebrenice', o čijima patnjama film i svjedoči. 'Jako mi je važno da su žene i majke Srebrenice u svemu ovome, da film ide dalje i priča priču o Srebrenici, a na sve ostalo mi ne možemo utjecati', rekla je Žbanić.

Film, koji je premijeru doživio 2020. na filmskom festivalu u Veneciji, te je nakon toga prikazan i na festivalu u Torontu, tematizira zbivanja u Srebrenici nakon što su tu enklavu u srpnju 1995. okupirali vojska i policija bosanskih Srba, počinivši nakon toga brojne ratne zločine te genocid nad više od osam tisuća zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Film 'Quo Vadis Aida?' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Temeljen na sjećanjima i zapisima Hasana Nuhanovića, Srebreničana koji je u srpnju 1995. bio prevoditelj nizozemskim vojnicima iz sastava tadašnjih mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) koji su imali zadaću štititi enklavu, no to nisu učinili, ravnodušnim nije ostavio ni žiri koji je upravo 'Quo vadis Aida?' odlučio i službeno nominirati za ovogodišnju dodjelu Oscara, koja će se održati 26. travnja.

Iako je Nuhanović isprva radio kao suradnik na scenariju filma, tijekom snimanja odustao je od svega, rekavši kako je Jasmila Žbanić na neprimjeren način predstavila neka zbivanja iskrivljeno predstavljajući neke činjenice.

'Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju', rekla je Jasmila Žbanić još krajem prošle godine o procesu rada na filmu, u čijem su fokusu drama i osjećaji naslovne junakinje.

  • +8
Jasmila Žbanić Izvor: EPA / Autor: Jens Kalaene

A upravo to minsko polje, o kojem je Jasmila pričala, donekle je poveznica i s jedinim Oscarom nagrađenim filmom iz Bosne i Hercegovine. Naravno, riječ je o filmu Danisa Tanovića iz 2001. 'Ničija zemlja', čija radnja se odvija 1993. u Bosni i Hercegovini, na komadu minirane ničije zemlje, gdje se susreću dva Muslimana i Srbin. Dok jedan Musliman i Srbin verbalnim duelima rješavaju svoje osobne frustracije, treći vojnik leži na bombi koja će, ukoliko se on pomakne, eksplodirati.

Film Jasmile Žbanić, koja se već proslavila filmovima kojima je tema rat i njegove posljedice u Bosni i Hercegovini, prvi je igrani film koji se bavi baš Srebrenicom i to kroz oči jedne žene - Aide (Jasna Đuričić), školske učiteljice koja radi u bazi nizozemskog UNPROFOR-a. Cijela ta priča zainteresirala je i slavnu Angelinu Jolie koja je upravo bosanskohercegovačku redateljicu intervjuirala za magazin Time.

'Znali smo da je Srebrenica još uvijek vrlo bolna tema koju brojni političari žele iskoristiti za svoje ciljeve, kako bi posvađali ljude različitih nacionalnosti, pa bi tako htjeli iskoristiti i naš film. Zato smo skrivali činjenicu da ga snimamo', rekla je Jasmila Žbanić Angelini Jolie, komentirajući njezino pitanje je li se bojala reakcija na film.

Posljednjih dana film je ostvario još priznanja i nagrada u nizu - dvije nagrade osvojili su na Miami Film Festivalu, kao i dvije na 11. izdanju Luksemburg City Film Festivalu, a BAFTA i Oscar samo će biti 'šlag na torti' za priču koju je kroz film ispričala Jasmila Žbanić.