NOMINACIJE ZA OSCARA

Gotovo 30 godina Jodie Foster je čekala na ovo novo priznanje

24.01.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Najprestižniju glumačku nagradu, Oscara, 61-godišnja Jodie Foster osvojila je dva puta tijekom svoje karijere, a sada joj se smiješi još jedan, i to 29 godina nakon što je nagrađena

U svojoj bogatoj karijer 61-godišnja Jodie Foster za svoj je talent nagrađena brojnim priznanjima, a svoju prvu nominaciju za Oscara dobila je davne 1977. za sporednu ulogu u filmu 'Taxi'. Nagradu tada nije osvojila, no Akademija je taj promašaj ispravila 1989., a potom i 1992., prvo za film 'Optužena', a potom i za 'Kad jaganjci utihnu'.

Posljednju nominaciju za Oscara u kategoriji glavne ženske uloge dobila je 1995. za film 'Nell'. Jodie Foster od tada je čekala čak 29 godina da Akademija ponovno prepozna njezin talent, a rezultat je nominacija za sporednu žensku ulogu u filmu 'Nyad'.

10. ožujka, za kada je zakazana ovogodišnja ceremonija dodjele Oscara, bit će uistinu napeto, jer je Jodie nominirana u kategoriji uz brojne talente - Emily Blunt ('Oppenheimer'), Danielle Brooks ('The Color Purple'), America Ferrera ('Barbie') i Da'Vine Joy Randolph ('The Holdovers').

  • +3
Jodie Foster Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BLUMBERG

Zajedno s njom tu će biti i Annette Bening, koja ima glavnu ulogu u 'Nyadu', i kojoj je ovo četvrta nominacija za najbolju žensku ulogu, nakon nominacija za 'Vrtlog života', 'Biti Julia' i 'Djeca su dobro'.

Film 'Nyad' napravljen je po memoarima legendarne plivačice Diane Nyad iz 2015., pod nazivom 'Find A Way', i prati ostvarenje njezinog životnog sna da prepliva od Kube od Floride.