moralni pobjednik

Isprika koju je dugo čekao: Tabloidi poslali ispriku princu Harryju

11.05.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Princ Harry već nekoliko je puta govorio o problemu medijske praćenosti kraljevske obitelji, posebno o tome koliko ga je to mučilo kad je bio u pubertetu. Tom je problemu posvetio značajan dio svojih memoara otkrivajući koliku su mu štetu pri odrastanju nanijeli mediji

Princ Harry u svojim je memoarima 'Spare' otkrio kako se snalazio prilikom odrastanja u kojem su svaki njegov korak pratili mediji, a iskreno je napisao i zašto im zamjera toliku posvećenost kraljevskoj obitelji. Obrušio se na tajni pakt medija i kraljevske obitelji, a pritom je optužio medije da su tijekom godina stvarali lažno pozitivnu sliku o kraljici Camilli.

Već nekoliko se puta s medijima našao i na sudu kriveći ih za raznorazne navode kojima štete njihovom ugledu, a jedno od suđenja je i sada u tijeku.

Ipak, mediji su odlučili priznati svoju grešku i poslati princu Harryju javnu ispriku priznanja krivice.

MGN, koji posjeduje publikacije uključujući Daily Mirror, Sunday Mirror i Daily Express podijelio je izjavu u kojoj priznaje krivnju nezakonitog prikupljanja informacija usred njegove tužbe protiv izdavača tabloida.

Cijela je situacija proizašla iz incidenta koji se dogodio u veljači 2004. godine. Tada je novinar tabloida 'The People' uputio privatnog istražitelja da prikupi informacije o Harryjevim aktivnostima u noćnom klubu Chinawhite u Londonu, a cijela je akcija izvedena na nezakonit način.

Meghan Markle i Harry Izvor: Profimedia / Autor: NBA / Ferrari / Profimedia

Ipak, uz ispriku je uslijedila i optužba Piersa Morgana, bivšeg urednika Daily Mirrora.

Morgan je oštro komentirao odnos princa Harry prema privatnosti te stavio pod upitnik njegovo otkrivanje detalja iz života čitave kraljevske obitelji.

'Sve što ću reći je da neću slušati lekcije o narušavanju privatnosti od princa Harryja, nekoga tko je proveo posljednje tri godine nemilosrdno i cinično narušavajući privatnost kraljevske obitelji za golemu komercijalnu dobit i rekao hrpu laži o njima. Zato predlažem da se on ispriča svojoj obitelji za sramotno narušavanje privatnosti', rekao je Morgan žestoko kritizirajući Harryjeve postupke i izneseno u knjizi 'Spare'.

Iako je iznio teške optužbe na račun svoje obitelji, kralj Charles III. odlučio mu je pružiti ruku pomirenja i pozvati ga na svoju krunidbu. Nakon dugog iščekivanja, kraljevska obitelj dobila je potvrdan odgovor te je Harry bio prisutan na krinidbi, no London je napustio odmah poslije ceremonije.

Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia