STIŽE FILM O JUDY GARLAND

Holivudska miljenica rano je osjetila uspjeh o kojemu mnogi sanjaju, a platila ga je ovisnošću o tabletama i turbulentnim životom

08.08.2019 u 06:35

Bionic
Reading

Judy Garland je bila miljenica američke publike i jedna od najcjenjenijih glumice u povijesti Hollywooda. Suradnju s filmskim studijem MGM potpisala je već s 13 godina, svjetsku slavu je stekla glumeći Dorothy u 'Čarobnjaku iz Oza'. Taj uspjeh ima i drugu stranu pa je Judy već s 18 godina tražila pomoć psihijatra, a niti trideset godina nakon što se proslavila ulogom Dorothy, Judy je bila ruina ovisna o tabletama koju publika noćnog kluba tjera s pozornice. Priča o padu holivudske zvijezde stiže uskoro u kina, a nesretnu Judy, čiji je buran život okončan 1969. godine, utjelovit će Renee Zellweger

Londonskoj publici nije lako udovoljiti i nerijetko se s izostankom pljeska suočavala i krema američkog šoubiznisa. No nitko nije doživio takvo poniženje kao Judy Garland koja je imala petotjednu rezidenciju u noćnom klubu 'Talk Of The Town' na West Endu.

Jedna od najomiljenijih holivudskih glumica bila je tada pred petim brakom, shrvana, ovisna o tabletama i toliko smušena da kad bi i uspjela izaći na pozornicu, ponekad i uz kašnjenje od sat vremena, bila je jedva suvisla. Kritika je njezine nastupe opisivala kao 'emocionalni automobilski sudar' za koje nisu bili sigurni treba li se smijati ili plakati.

Repertoar nerazgovjetno otpjevanih pjesama uglavnom bi završila s 'Over The Rainbow', jer nije uvijek uspjevala otpjevati sve. Jedne noći s nastupom je kasnila sat i dvadeset minuta pa je srdita publika sasula na nju kutije cigareta, kruh i sadržaj pepeljara. Uspjela je otpjevati tri pjesme prije nego se jedan gost popeo na pozornicu, oduzeo joj mikrofon i odgurnuo ramenom. Dok je odlazila s pozornice, za njom se rasula i staklena pepljeara.

Nemili događaj zbio se u siječnju 1969. godine, a bivšoj dječjoj superzvijezdi, koja je prije svega 30 godina zabljesnula u 'Čarobnjaku iz Oza', bilo je tek 46 godina. Samo osam godina ranije Judy Garland se upisala u povijest kao prva žena koja je osvojila nagradu Grammy za album godine, a iste je godine bila nominirana i za Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu 'Suđenje u Nuernbergu'.

Holivudskoj karijeri presudila je njena sklonost ispadima bijesa, a nije joj išla u prilog ni krajnja nepouzdanost. Život je okončala pod nesretnim okolnostima, pet mjeseci nakon sramotnog izbacivanja s pozornice u Londonu. Pronađena je na podu kupaonice svog unajmljenog doma nakon što se predozirala barbituratima (seadtivi za anksioznost i nesanicu, op.a.).

U fokusu biografskog filma 'Judy', s Renee Zellweger u glavnoj ulozi, bit će silazna spirala i zadnji kaotični mjeseci života nekadašnje holivudske zvijezde. Na temelju poznate predstave 'End Of The Rainbow', režirat će je Rupert Goold, umjetnički direktor kazališta Almeida. Michael Gambon glumit će Bernarda Delfonta, kazališnog impresaria koji je Garland dovukao u noćni klub 'Talk Of The Town'. Teškog alkoholičara i njezinog navodno nasilnog trećeg supruga Sidneya Lufta, glumit će Rufus Sewell.

Obzirom na zvjezdani status i buran život, zapanjujuće je da će se životna priča Judy Garland prvi puta naći na filmskom platnu.

Autori biografskog filma nemaju namjeru skrivati mane Judy Garland, ali ih namjeravaju prikazati uz maksimalno suosjećanje pa će Zellweger utjeloviti iscrpljenu Judy nakon 45 godina provedenih na pozornici, opterećenu sjećanjima na djetinjstvo koje joj je ukrao Hollywoo i odlučnu u namjeri da se sa svojom djecom vrati kući.

Renee Zellweger tvrdi da joj je cilj sudjelovanja u ovom filmu bio veličati i izraziti poštovanje prema Garland.

'To s čime se ona morala nositi u vremenima kad žene nisu nužno osjećale moć, kakvu danas imaju, da upravljaju svojim životima, je ono kako ja vidim Judy Garland, a nadam se da ću to uspjeti prenijeti i na publiku', rekla je Zellweger.

Obzirom na kontroverznu temu filma i činjenicu da se radnja navodno uvelike oslanja na potpuno iskrene memoare Sidneya Lufta, ne čudi da film nije naišao na odobravanje Judyjinog najstarijeg djeteta, glumice i pjevačice Lize Minneli.

Glasine kako se povezala sa Zellweger i uključila u projekt, dobitnica Oscara za najbolju glavnu glumicu (Cabaret, 1973.), danas 73-godišnja Minnelli opovrgnula je na svom Facebooku tvrdnjom da nikad nije srela niti razgovarala s Renee Zellweger.

'Ne znam kako su te priče krenule, ali ja se ni na koji način ne slažem niti odobravam nadolazeći film o Judy Garland. Svaka informacija suprotna tome je 100 posto je izmišljena', napisala je Minnelli.

Bez obzira na toplu ljudsku priču koju autori i glavna glumica filmom žele ispričati, nema nikakvih naznaka da se u projekt uključio iti jedan od članova njezine obitelji, pa čak ni polusestra Lize Minnelli Lorna Luft.

U svom viđenju života vlastite majke, objavljenom pod naslovom 'Ja i moje sjene' koji je postao i televizijska mini serija, Luft otkriva više od desetljeća dugu ovisnost glumice o tabletama i alkoholu te progovara o svojoj mladosti posvećenoj brizi za svoju emocionalno nestabilnu majku.

Luft se u svojim memoarima dotiče i napora koje je Judy ulagala kako bi ostala trijezna i bez tableta, ali i njezinih nastojanja da stariju kćer Lizu odvede na program odvikavanja.

Najšokantnije detalje iz burnog života zvijezde iznijela je njezina osobna asistentica

U knjizi koju je objavila 2015. godine Stevie Phillips, koja je tijekom šezdesetih četiri godine radila kao osobna asistentica Judy, tvrdi kako ju je zvijezda napala kuhinjskim nožem i pokušala zavesti u limuzini, te kako je pretjerivala s lijekovima. Svakog je tjedna, tvrdi Phillips, Judy rezala žile na zapešćima i smijući se nju od glave do pete prskala krvlju.

Te 'samoubilačke epizode', kaže, nisu trebale završiti kobno, već su bile demonstracija moći i manipulacije usmjerene prema trenutno aktualnom muškarcu. Jednom je prilikom golim rukom gasila plamen na krevetu kojeg je Judy izazvala pušenjem, a ona je sve mirno promatrala bez ikakvog pomaka.

Svjedočila je i obračunu sa suprugom muškarca s kojim je imala aferu. Vidjela ih je krvave, rastrganih haljina i gotovo gole na hodniku jednog hotela.

Judy je strašno patila zbog nesanice, uglavnom zbog pretjerivanja s tabletama. Nakon što je kasno noću u Las Vegasu glavom pala na stakleni stolić, liječnik joj je oduzeo tablete, a kad je došla svijesti, pomahnitalo je s nožem krenula na Phillips misleći da joj je ona uzela lijekove.

Od neslavnih epizoda Phillips navodi i onu kad je skamenjena u donjem rublju na balkonu hotela na Bahamima urlala 'Over The Rainbow' uz odobravanje i nepristojno dobacivanje lučkih radnika i mornara s ulice, kao i kad je u avionu lice trljala komadićima svog razbijenog ogledalca.

Svi su je iskorištavali i kljukali tabletama, počevši od rođene majke

Phillips je mišljenja da je Garland zbog svog stanja trebala biti hospitalizirana, ali da su 'svi bili previše zauzeti njezinim iskorištavanjem'.

To iskorištavanje krenulo je kad je Frances Ethel Gumm, pravo ime Judy Graland, imala tek dvije i pol godine. Njezina majka Ethel, scenska umjetnica, željela je i da malena Frances Ethel pjeva uz nju. Vodila ju je sa sobom na nastupe, a za vrijeme putovanja, kako bi lakše zaspala i odmorila, brižna joj je majka davala tablete za spavanje.

Ugovor s filmskim studijem MGM potpisala je već s 13 godina. Zabrinuti za njenu težinu, njezini bi joj nadređeni oduzimali hranu, držeći je stalno gladnu. Imala je lagano zakrivljenu kralježnicu što je šeš MGM-a Louis B. Mayer iskoristio u svom nadahnutom opravdavanju svojih postupaka.

'Izgledaš poput grbavca. Volimo te, ali toliko si debela da izgledaš poput čudovišta', kritika je kakvih se nauživala mlada Garland i zahvaljujući kojima je razvila doživotnu nesigurnost po pitanju svoje figure. Psihijatrima je krenula već s 18 godina.

Studio je dodatno pomogao razviti i ovisnost o tabletama. Kako bi ostala mršava, ali imala dovoljno energije za nemilosrdan raspored snimanja filmova, poticali su je na uzimanje amfetamina, a kako bi se umirila i odmorila noću, davali bi joj tablete za spavanje.

'Ubrzaj je, uspori je. Pokretana je poput sata', slikovito je opisao odnos prema Graland jedan izvor iz studija MGM.

Od voditelja studija bila je i seksualno zlostavljana, a seks su joj otvoreno nudili u više navrata kad joj je bilo tek 16 godina. Mayer nije krio oduševljenje njezinim pjevanjem od srca, pokazujući to stavljanjem svoje ruke na lijevu dojku tinejdžerice.

'Često sam pomišljala kako imam sreće što ne pjevam niti s jednim drugim dijelom svoje anatomije', zajedljivo je komentirala Garland.

Prema navodima njezinog trećeg supruga Sida Lufta, Garland je čak tvrdila da su je seksualno zlostavljali neki od patuljastih glumaca tijekom osam mjeseci snimanja filma 'Čarobnjak iz Oza'. U to vrijeme imala je 16 godina i bila visoka 150 centimetara.

Udavala se pet puta, prvi put u dobi od 19 godina, i obično svaki put za mlađeg muškarca. Najmanje dvojicu od njih optužila je za premlaćivanje. Troje djece dobila je kasnije tijekom karijere, a prethodila su im najmanje dva pobačaja na koja su je prisilili muž, majka ili njezin studio, ekipa zabrinuta oko njezine karijere.

Zbog lošeg uzora u svojoj majci, ni Judy nije imala sjajne odnose sa svojom djecom, a odvijali su se na relaciji od prekomjernih izljeva ljubavi do urlanja na njih.

'Kad bi bila sretna, nije bila samo sretna, nego u zanosu. Kad je bila tužna, nitko nije mogao biti tužniji od nje', opisala je majčine emocionalne turbulencije Liza Minnelli, dok je Lorna Luft majku opisala kao 'oštećenu' ali 'smiješnu i slatku'.

Do 23. godine Garland je imala tri živčana sloma, a Lornin otac, holivudski producent Sid Luft, opisao ju je kao emocionalnu ruinu. Tvrdi da je opsesivno gutala stimulanse i tablete za mršavljenje kako bi ostala vitkom za kamere, da bi na kraju tvrdila kako jednostavno ne može nastupati prije nego proguta šaku tableta.

Ovisnost o lijekovima, tvrdio je Luft, pojačala se kad su joj zbog post-porođajne depresije dali dodatne lijekove.

Nebrojeno puta nesretna se glumica pokušala ubiti, između ostalog i kad ju je Studio MGM otpustio.

  • +12
Judy Garland Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection / Profimedia

U braku s Sidneyem Luftom bila je od 1952. do 1965. godine, a navode da ju je udario producent je negirao. Samoubilačkim porivima svoje supruge i sam je u nekoliko navrata svjedočio. Jednom ju je zatekao u kupaonici nakon što si je pokušala prerezati grkljan, a jednom mu je pokazala razrezana zapešća.

'Koji su demoni obuzeli njezinu dušu baš kad se život činio tako bogatim i produktivnim?', pitao se Luft.

Sama Garand iznistirala je na tome kako je sretna, izražavajući frustraciju time što se uvijek tvrdi da se oko nje uvijek vidi neka aura tragedije. Godinu dana prije posljednjeg posjeta Velikoj Britaniji nije više zvučala tako sigurno pa je jednog sugovornika zapitala: 'Znate li koliko je teško biti Judy Garland?'.

Tim poteškoćama pridonijele su i financijske nevolje u posljednjim godinama života. Osim što je nekontrolirano trošila i loše upravljala imetkom, bilaje optuživana i za pronevjere.

Odbačena od Hollywooda, do sredine šezdesetih pjevala je u barovima za 100 dolara po noći, ali mogla se osloniti na kćer Lizu čija je slava bila u usponu.

Petotjednu rezidenciju u noćnom klubu Talk Of The Town pred publikom od 750 ljudi, koja je navodno vrijedila 2.500 funti tjedno, teško je mogla odbiti. U London je stigla u prosincu 1968. sa zaručnikom i budućim suprugom Mickeyjem Deansom. Za njom je stigao i dopis Visokog suda s kojim ih dvojica američkih poduzetnika podsjećaju da imaju ekskluzivan ugovor s njom do sljedećeg lipnja, no nastupala je unatoč dopisu.

'S rukom na boku, šepuri se i tetura, bodri publiku i tigarski ali nemirno traži svojim sjajnim smeđim očima prijateljski nastojeno lice u publici', opisao je njezin nastup kritičar lista Observer. Njezinu je izvedbu okarakterizirao kao bizarnu i zbunjujuću, s riječima koje su postajale sve nerazgovjetnije. Sumnjičavce je napokon, navodi kritičar, ušutkala dirljivom izvedbom pjesme 'Over The Rainbow', sjedeći prekriženih nogu.

S Deansom, kojega je upoznala tako što joj je dostavio paket tableta, udala se u Londonu u ožujku 1969. godine. Do toga je trenutka, kaže njezina kćer Lorna, najdublje potonula s tabletama koje su joj prepisivane i umirala pred njegovim očima. Uz njega je ponovno osjetila veselje i izjavljivala kako je 'napokon, napokon voljena'.

Deans je u lipnju pronašao njezino tijelo u kući koju su unajmili. Njezina smrt uzrokovana predoziranjem barbituratom proglašena je nesretnim slučajem.

'Nikada nije imala priliku postati normalno dijete ili normalna odrasla osoba. Uvijek je imala nekoga tko lebdi iznad nje', rekla je njezina prijateljica Ray Bolger, koja je u 'Čarobnjaku iz Oza' glumila Strašilo.