DUŠEVNA BOL

Glavni električar 'Rusta' tužio je Aleca Baldwina, oružarku Hannah Gutierrez-Reed i pomoćnika redatelja Davea Hallsa

11.11.2021 u 00:06

Bionic
Reading

Serge Svetnoy, glavni električar na filmskom setu 'Rusta', zadužen za rasvjetu, koji je u naručju držao umiruću Halynu Hutchins, tužio je Aleca Baldwina, oružarku Hannah Gutierrez-Reed i pomoćnika redatelja Davea Hallsa i druge neimenovane osobe, ustvrdivši da je njihov navodni nemar doveo do pucnjave koja mu je prouzrokovala duševne boli

Svetnoy u sudskim dokumentima navodi da je metak pogodio redatelja Joela Souzu (48), ubio Hutchins (42), a zamalo je pogodio i njega, navodi TMZ.

Električar navodi i kako je bio jedan od prvih koji je priskočio u pomoć Halyni dok je krvarila i pokušavao je održati pri svijesti.

Svetony je izjavio za TMZ da tuži glumca Aleca Baldwina jer je bio dužan prema njemu, drugim članovima ekipe i glumcima na setu 'Rusta' rukovati s Colt Revolverom kojega mu je pružio optuženik Halls s razumnom pažnjom i marljivošću za sigurnost glumačke postave i filmske ekipe.

'Ova dužnost zahtijevala je od optuženika Baldwina da dvaput provjeri Colt Revolver s Hallsom prije rukovanja kako bi se uvjerio da ne sadržava žive metke', navodi Svetony u sudskim dokumentima.

U nastavku tužbe glavni električar tvrdi da je Baldwin, ukoliko je znao da je pištolj bio nabijen pravim metkom, bio dužan suzdržati se od uperavanja pištolja u bilo koga.

Tužba otkriva i da scena na kojoj je Baldwin radio nije od njega zahtijevala povlačenje okidača. Scenarij je navodno od glumca tražio da izvuče pištolj i uperi ga u općem smjeru kamere.

'Međutim, scena nije pozvala optuženika Baldwina da puca iz Colt Revolvera', stoji u sudskom dokumentu.

  • +3
Alec i Hilaria Baldwin Izvor: Profimedia / Autor: Patriot Pics / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Osim navodne nepažnje kao glumca, Svetnoy ukazuje i na nemar 63-godišnjeg Baldwina kao producenta filma.

'Pokušali su uštedjeti novac angažirajući nedovoljan broj članova filmske ekipe za sigurno rukovanje rekvizitima i vatrenim oružjem', navodi električar.

Prema pisanju TMZ-a, tužba se nastavlja s tvrdnjom da je na snimanju bilo i drugih propusta, uključujući kršenje industrijskih normi, odbijanja zahtjeva za dane posvećene obuci o oružju, neomogućavanje odgovarajućeg vremena za pucnjavu, propuštanje slanja sigurnosnih biltena i širenja razmaka među osobljem.

Vježbe gađanja koje su se dogodile prije nesreće sa smrtnom posljedicom nazvao je 'nečuvenim'.

Halyna Hutchins Izvor: Profimedia / Autor: Fred Hayes / Getty images / Profimedia

Svetnoy je rekao da je stajao pored Hutchins kad je ona smrtno stradala na probi dok je Baldwin vježbao izvlačenje oružja u crkvenoj klupi i kad je ono slučajno opalilo.

Na svojoj je Facebook stranici objavio je posljednju fotografiju snimateljice, snimljenu na setu u crkvi u kojoj je ubijena, napisavši: 'Ovo je posljednja fotografija s Halynom na snimanju'.

Fotografija je snimljena kobnog dana na snimanju i prikazuje Hutchins koja drži kameru dok Baldwin stoji u kostimu okružen članovima filmske ekipe u slabo osvjetljenom crkvenom okruženju.

Nekoliko dana kasnije podijelio je i zajedničku fotografiju s Hutchins, s kojom je pet godina bio u prijateljskim odnosima, i objavio poduži post naslovljen s 'Moje viđenje tragedije na Rustu'.

'Da stajao sam rame uz rame s Halynom tijekom ovog smrtonosnog hitca koji joj je oduzeo život, a ozlijedio redatelja Joela Souzu. Držao sam je u naručju dok je umirala. Njena krv bila je na mojim rukama. Želim iznijeti svoje mišljenje zašto se to dogodilo. Mislim da imam pravo na to', napisao je između ostalog Svetnoy pa iznio svoje viđenje incidenta na setu.

'Kriv je nemar i neprofesionalizam. Nepažnjom osoba koja je trebala provjeriti oružje na mjestu nije to učinila; osoba koje je morala objaviti da je na mjestu napunjen pištolj to nije učinila; osoba koja je trebala provjeriti ovo oružje prije nego što ga je donijela do seta nije to učinila. A REZULTAT JE LJUDSKA SMRT', napisao je između ostalog Svetnoy.