NAJVEĆI HITOVI

[FOTO/VIDEO] Uz ove pjesme Krunoslava Kiće Slabinca odrastale su generacije

13.11.2020 u 10:00

Bionic
Reading

Vijest da je preminuo legendarni glazbenik rastužila je mnoge, a mi nismo mogli ne prisjetiti se nekih njegovih najvećih hitova, počevši od onih s kojima je započeo karijeru

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je 28. ožujka 1944. godine u Osijeku, a glazbom i glumom počeo se baviti još u osnovnoj školi gdje je svirao tamburicu i glumio u dječjem kazalištu. Krajem 50-ih godina počeo je slušati glazbu Elvisa Presleyja i tamburicu zamijenio gitarom, a ubrzo je krenuo i u glazbenu školu gdje je na gitari učio svirati klasičnu glazbu.

Početkom 60-ih zajedno s tamburaškim virtouzom Antunom Nikolićem Tuceom, Albertom Krasnićem, Vladimirom Lazićem i Miroslavom Šaranovićem osniva prvo rock sastav Tornado, zatim Kon Tiki i na kraju Dinamite.

  • +15
Kićo Slabinac Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Nakon povratka iz JNA, okrenuo se solo karijeri zbog čega se preselio u Zagreb gdje je pjevao pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Nakon pobjede na jednom natjecanju pjevača početnika, upoznao je skladatelja i producenta Nikicu Kalogjeru koji mu je 1969. omogućio da nastupi na Splitskom festivalu.

Krunoslav Kićo Slabinac - Plavuša Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Tamo je otpjevao pjesmu 'Samo zbog ljubavi', a ubrzo je izdao prvu ploču 'Plavuša' koja je postigla ogroman uspjeh. 1971. predstavljao je bivšu državu na Euroviziji s pjesmom 'Tvoj dječak je tužan' i osvojio 14. mjesto.

Krunoslav Kićo Slabinac - Zbog jedne divne crne žene Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nije trebalo dugo da Slabinac postane jedan od najpopularnijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove pjesme 'Plavuša', 'Pokloni mi jedan dan', 'Zbog jedne divne crne žene', 'Tri slatke riječi' postale su veliki hitovi i omogućile mu veliki uspjeh kako kod nas, tako i u inozemstvu.

Krunoslav Kićo Slabinac - Inati se Slavonijo Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sredinom 70-ih godina jedno vrijeme boravi u Sjedinjenim Državama sa željom da i tamo ostvari svoj glazbeni uspjeh. Po povratku u Hrvatsku okreće se izvornoj narodnoj pjesmi i tamburici.

Krunoslav Kićo Slabinac - Ostavljaš me samog Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U svojoj dugogodišnjoj karijeri surađivao je s brojnim autorima pa su tako, između ostalih, njegove pjesme potpisivali i Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić, ali i mnogi drugi.

Krunoslav Kićo Slabinac - Ako zora ne svane Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube
Krunoslav Kićo Slabinac - Hrvatskoga roda sin Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube
Krunoslav Kićo Slabinac - Tri slatke riječi Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube
Krunoslav Kićo Slabinac - Marijana Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube
Rock'N'Roll compilation by Krunoslav Kićo Slabinac Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube
Krunoslav Kićo Slabinac - Otišo je s mirisima jutra Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube