mlada pjevačka nada

Finalist 'Voicea' Toni Šimonović: 'Još sam uvijek u fazi da moram samog sebe uštipnuti'

19.01.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Mnogi će se složiti da je četvrta sezona popularnog glazbenog showa najplodonosnija u punom smislu te riječi - od snažnih interpretacija do bogate vizualne produkcije, elokvencije i stručnosti članova žirija. Nastupi izvanserijskih mladih talenata subotom navečer prava su ugoda, osvježenje i zabava za gledatelje. Jedan od kandidata koji je svojom pojavnošću i vokalnom posebnošću osvojio srca publike je 28-godišnji Toni Šimonović

Toni Šimonović ostavio je poseban dojam izvedbom skladbe 'Sono solo parole'. 'Imaš sve što treba imati pjevač i interpret, dobro da smo ti skratili pjesmu jer bih se raspao s tobom od emocija', zaključio je tada njegov mentor Damir Urban.

Samozatajni vokalist kojem se nakon 'The Voicea' smiješi blistava glazbena karijera kao dječak nije nikada mislio da će se baviti pjevanjem. Talentirani mladić rodom je iz Vižinade, a danas svakodnevno pohađa sate pjevanja, nastupa i posvećen je glazbi. Ako se zaviri na njegov profil na Instagramu, može se vidjeti da svaki slobodni trenutak nastoji posvetiti prijateljima i psu, francuskom buldogu, vježbanju, ali i putovanjima.

U osnovnoj školi pohađali ste satove klavira i glazbenu školu, no tada ste, kako ste izjavili, bili poprilično glazbeno 'netalentiran' učenik. Kad se dogodio preokret pa je počela vaša ljubav s glazbom?

Izvor: Društvene mreže

Uvijek sam se divio drugim učenicima koji su svirali bilo koji instrument, tako je jedna djevojka na odmorima vježbala klavir u razredu i ja sam je stalno promatrao. Tek u četvrtom razredu, kada smo počeli učiti glazbeni kao zaseban predmet, prvi put sam čuo klavir uživo, a tada nam je svirala neku pjesmu učiteljica Tina. I jednog sam dana nakon glazbenog jedva čekao da se isprazni razred da mogu sjesti za klavir, pa makar da vidim kako je to, i nekako sam (ako se dobro sjećam, na uho) počeo svirati kompoziciju koju je ta djevojka stalno vježbala... to je čula učiteljica Tina i nazvala moju mamu, na što je ona mislila da razgovara o nekom drugom Toniju... Nakon toga je moja mama napravila ogromnu žrtvu i upisala me na sate klavira. Sada, kada se toga prisjećam, jako mi je toplo oko srca, uspomene na moju mamu koja me vozila i čekala u autu da završim sa satom sada bi baš ugriju srce i zauvijek sam joj na tome zahvalan. Hvala, mama!

Kakva su vaša očekivanja od 'The Voicea' i kako biste opisali sebe kroz natjecanje?

Jesam li pomislio da ću se naći u emisijama uživo? Nikada. Kroz format showa sam prolazio u etapama, bar sam to tako zamislio, kao da idem odraditi 'još ovaj nastup', zatim se dogodi moj prolazak, pa slijedi 'još samo jedan nastup' i tako dalje... tako da sam još uvijek u fazi da povremeno samog sebe uštipnem, ali i potapšam po ramenu nakon toga.

Mnoge ste osvojili svojom izvedbom pjesme 'Sono solo parole'. Izgledalo je kao da ste došli ravno sa San Rema. Opisuje li glazbeni opus koji izvodite vas kao osobu? Budući da dolazite iz Istre, je li talijanska glazba ostavila utjecaj na vas?

Svaka moja izvedba dio je moje osobnosti. I pjesme za nastup koje nisu bile moj prijedlog dio su moje osobnosti koju moram, na neki svoj način, ispričati. Ta pjesma koju pjeva Noemi godinama svira u mom autu. Dojmovi publike nakon tog nastupa dali su mi jako velik vjetar u leđa i zahvalan sam na tome. 'Sono solo parole' je pjesma koja govori o buđenju samosvijesti pojedinca pred zidom. Mislim da bismo svi trebali donositi više 'loših odluka' ako u sebi znamo da su one ispravne! U tome je čar svake pjesme, a posebice ove, i zato mi je jako puno značilo to što me Urban podržao u njenom izboru. Hvala mu na tome.

  • +3
Toni Šimonović Izvor: Promo fotografije / Autor: Dario Njavro za HRT

Gdje pronalazite snagu za sve što vam donosi kako život, tako i natjecanje u emisiji?

Najveća snaga su mi prijatelji i roditelji. To je najvrjednije što posjedujem. Kroz show me prati novo prijateljstvo i zajednički jezik kreativne prirode. Njegovo ime je Damir Begović, modni dizajner koji obogaćuje moje putovanje u showu svojim prekrasnim kreacijama, na tome mu ovim putem zahvaljujem. Bit ću iskren - za dva tjedna show završava i jedva se čekam vratiti u teretanu te napuniti baterije za nove glazbene izazove!

Pišete svoje pjesme. S kojim biste glazbenicima voljeli surađivati?

Još uvijek je moja samosvijest poprilično izražena po pitanju suradnji. Pjesme koje pišem su na engleskom jeziku. Znam da to zvuči suludo, ali kada krenem pisati na hrvatskom, uvijek nailazim na zid i od te pjesme ne bude ništa... Čast bi mi bila surađivati s mnogim hrvatskim glazbenicima i pjevačima, šteta što nekih više nema. Međutim, kada bih se odlučio na glazbenu suradnju, odluka o tome bila bi vjerojatno uvjetovana izborom pjesme, tako da bih sada rekao - vidjet ćemo!