BORBA STREAMERA

Evo zašto je Netflix za 'Seinfelda' iskrcao nevjerojatnih pola milijarde dolara

08.10.2021 u 09:50

Bionic
Reading

Popularna serija iz 90-ih, 'Seinfeld' napokon je dostupna pretplatnicima Netflixa diljem svijeta, a streaming div je platio pozamašnu cijenu kako bi svojim gledateljima pružio užitak praćenja pošalica iz svakodnevnog života četvero prijatelja. U eri velike produkcije novih originalnih serija, mnogi se s razlogom pitaju zašto

U tržišnoj borbi streaming servisa nije toliko važno tko ima najveću arhivu, nego tko u svom katalogu ima najpopularnije naslove. Televizijske serije poput 'Prijatelja', 'U uredu' i 'Seinfelda' su među najpopularnijima, ali se ne mogu pronaći na istoj streaming usluzi, iako su ovi stari sitcomi u određenom trenutku bili dostupni i na Netflixu.

'Seinfeld' se smatra jednom od najvećih i najutjecajnijih komedija svih vremena, i često navodi kao najbolja komedija 90-ih. Seriju su stvorili Larry David i Jerry Seinfeld, a pratila je izmišljenu verziju Jerryja Seinfelda i njegove svakodnevice na Manhattanu, kao i njegovih prijatelja Georgea Costanzae (Jason Alexander), Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus) i Cosma Kramera (Michael Richards).

Serija je na televizijskoj mreži NBC trajala od 1989. do 1998. godine, a u svijet streaminga ušla je 2015. godine zahvaljujući Huluu. U rujnu 2019. Netflix je najavio otkup prava na streaming 'Seinfelda', a troškovi stjecanja prava na seriju bili su blago rečeno ogromni.

  • +7
Seinfeld Izvor: Profimedia / Autor: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Netflix je za globalna prava na streaming 'Seinfelda' navodno platio preko 500 milijuna dolara, a tvrtka je 2019. godine izgubila prava na streaming svoje dvije najpopularnije serije – 'U uredu', koja je sada kod NBCUnivrsala, i 'Prijatelji', koja je sada kod WarnerMedije. NBCUniversal je za seriju 'U uredu' platio 500 milijuna dolara, a WarnerMedia je 'Prijatelje' dobila za 425 milijuna dolara, s tim da ove pogodbe pokrivaju samo streaming u SAD-u. Netflix će, međutim, 'Seinfelda' moći streamati globalno, a nakon što su dvije velike humoristične serije ispale iz njihovog kataloga, platformi je bio potreban veliki naslov koji će s odlaskom 'Prijatelja' i 'U uredu' na HBO Max i Peacock namamiti korisnike da ostanu kod njih. Ima li za to bolje serije od 'Seinfelda'?

Hulu je bio 'Seinfeldu' dom od 2015. godine, zahvaljujući šestogodišnjem ugovoru vrijednom 130 milijuna dolara, i sa svih devet sezona na raspolaganju, a Amazon ima prava na streaming u većini stranih teritorija. Dogovoreno je bilo da će 'Seinfeld' na Netflix biti dodan ove godine, što se i dogodilo 1. listopada. Iako Netflix ima veliki broj filmova i TV serija, uključujući i originalni sadržaj, odlazak 'Prijatelja' i 'U uredu' dobro je uzdrmao tvrtku pa je stjecanje prava na 'Seinfelda' bio neophodan potez koji su bili spremni napraviti bez obzira na cijenu.

Uvijek se činilo malo vjerojatnim da će najpopularniji sitcomi iz protekla tri desetljeća biti istovremeno dostupni za streaming na istoj platformi, a s dolaskom novih pretplatničkih usluga poput Disney+ i Apple TV+, čeka nas dugogodišnja bitka za prava na streaming brojnih drugih filmova i TV serija.

Streaming div nije samo platio ogromne novce za kupnju 'Seinfelda', već ga je gledateljima učinio dostupnim i u 4K. Međutim, starim obožavateljima serije to je bilo dosta frustrirajuće, jer je promjena formata stranica s izbornih 4:3 na 16:9 uzrokovala gubitak nekih fizičkih gegova koji su se događali na ekranu. Isti se problem javio i kad je 'Seinfeld' bio streaman na Huluu. Hoće li Netfli to promijeniti ili ne, ili će izvorni omjer stranica ostaviti barem kao opciju, ostaje za vidjeti.

No, bez obzira na omjer stranica, 'Seinfled' je i dalje Netflixova najznačajnija kupnja posljednjih godina, a kupnja itekako ima smisla ako streaming div želi ostati konkurentan, pogotovo sad kad se pojavljuje sve više streaming usluga. Trenutno je najvažnije da obožavatelji 'Seinfelda' konačno mogu uživati u omiljenom sitcomu na Netflixu.