NOVE TITULE I DOM

Evo što se sve mijenja za princa Williama i Kate Middleton nakon kraljičine smrti

09.09.2022 u 20:27

Bionic
Reading

Odlazak najdugovječnije britanske vladarice u 96. godini života vijest je koja je obišla svijet. Princ Charles napokon je postao kralj, a smrt njegove majke također mijenja kraljevske titule njegovu najstarijem sinu, princu Williamu, i supruzi Kate Middleton

William i Kate, vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, kraljičinom smrću preuzimaju titule vojvode i vojvotkinje od Cornwalla te bi mogli naslijediti dvorac Windsor.

Prva promjena bit će to što će William postati prijestolonasljednik, kao najstarije dijete kralja Charlesa III, uz dobivanje titule vojvode od Cornwalla.

Tradicija je da ovu titulu nosi najstariji sin suverena, što znači da će tu ulogu naslijediti princ William. Od oca će naslijediti i titulu vojvode od Rothesaya. Kao njegova supruga, Kate Middleton će postati vojvotkinja od Cornwalla i Rothesaya.

  • +4
Princ William i Kate Middleton s djecom Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

'Kada Charles naslijedi prijestolje, vojvoda od Cambridgea automatski će postati vojvoda od Cornwalla i vojvoda od Rothesaya, među ostalim titulama koje preuzima prijestolonasljednik. Kao njegova supruga, Catherine će postati vojvotkinja od Cornwalla i Rothesaya’, u rujnu prošle godine otkrio je kraljevski stručnjak Iain MacMarthanne.

No još nije jasno hoće li od oca naslijediti titulu princa od Walesa. Kraljica je tu titulu dodijelila Charlesu 1958. godine. I dok je to obično titula koja se dodjeljuje najstarijem sinu monarha, na kralju Charlesu III je da odluči želi li je dodijeliti i kome. Neki su sugerirali da će je dodijeliti bratu, princu Edwardu, umjesto sinu Williamu.

'Titulu princa od Walesa prijestolonasljednik ne preuzima automatski. U slučaju Charlesa, njegova majka kraljica proglasila ga je princem od Walesa 1958.', riječi su MacMarthannea.

  • +52
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

S druge se strane vjeruje da bi William i Kate u konačnici mogli naslijediti dvorac Windsor. Druga izvješća sugeriraju da bi se par mogao preseliti u Clarence House, koju bi Charles trebao napustiti sada kada je postao kralj. Međutim, s obzirom na njihovo nedavno preseljenje u Windsor, to je malo vjerojatno.

Par se prošlog mjeseca preselio na imanje Windsor i žive u Adelaide Cottageu, 10 minuta hoda od dvorca Windsor - u kojem je kraljica provodila mnogo vremena u posljednjim godinama svog života.

Njihovo troje djece, George, Charlotte i Louis, pohađaju obližnju školu Lambrook, privatnu školu u blizini Ascota u Berkshireu.

Unatoč preseljenju u Windsor, par je zadržao svoju radnu bazu, uključujući svoj novinarski tim, u Kensingtonskoj palači. Ondje su živjeli u stanu 1A od 2017. godine. Par također posjeduje zdanje Anmer Hall na imanju Sandringham u Norfolku, koje im je poklonila kraljica.