TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ

Džokere su ispucali prije drugog praga: Zbog nepoznavanje francuske himne otišao je kući sa samo tisuću kuna

08.10.2020 u 22:02

Bionic
Reading

U ovotjednom izdanju popularnog kviza, a sve kako bi pokušali osvojiti milijun kuna, na vrući stolac nasuprot Tarika Filipovića sjelo je dvoje natjecatelja. I dok je prva natjecateljica otvorila pitanje za 16 tisuća kuna, posljednji natjecatelj stigao je do onoga za prelazak drugog praga

Ana Ramljak, Šibenčanka sa zagrebačkom adresom i majka troje djece, pomoć je potražila već na pitanju za dvije tisuće kuna, a sve kako bi saznala koju boju očiju ima većina novorođenčadi u Hrvatskoj. Znalački trojac (Bruno Robert Kirinić iz Zagreba, Josip Buklijaš iz Vrgorca te Ivan Jurić iz Županje) digao je ruke, a odgovor odabranog Brune bila je plava boja. Ana je poslušala i došla na pitanje za 8 tisuća kuna na kojem se tražila država koju njezini stanovnici opisuju kao 70% katoličku, 30% protestantsku i 100% vudu.

Na tom je odgovoru iskoristila džoker 'pola-pola' te su od ponuđenih odgovora, nakon što su otpali Jamajka i Dominikanska republika, ostali Haiti i Kuba. Odgovor Haiti odveo ju je na iduće pitanje, na kojem je iskoristila poziv džokeru koji nije znao što nedostaje nizu 'Vyšehrad', 'Šarka', 'Iz čeških lugova i gajeva', 'Tabor' i 'Blanik', je li to Prag, Sudeti, Libuša ili Vltava.

Ana je odlučila pogađati i odabrala Prag, no dio orkestralnog djela Moja domovina Bedřicha Smetane, koje se sastoji od šest simfonijskih pjesama, nosi naziv Vltava. Kviz je napustila s tisuću kuna, a na njezino mjesto sjeo je 26-godišnji student farmacije Ivan Livančić iz Zagreba.

Ivan je zapeo na filmskom pitanju za 8 tisuća kuna, jer nije znao nalazi se u naslovu nagrađivanog filma s Georgeom Clooneyjem i Sandrom Bullock iz 2013. godine vrsta sile, radijacije, energije ili čestice. Stoga je zatražio pomoć džokera 'zovi'. Srećom po njega, džoker je znao kako je riječ o filmu 'Gravitacija', a potom je stiglo pitanje za 16 tisuća i to iz područja zemljopisa.

Ne znavši granice koje države prolaze vodama čak triju jezera nazvanih po članovima britanske kraljevske obitelji, zamolio je pomoć znalaca. Jedini je ruku dignuo Ivan Jurić čiji je odgovor Uganda, a ne Zambija, Čad ili Nigerija, Ivanu dao priliku da otvori pitanje za prelazak drugoga praga. Budući da nije znao kojim je riječima časnik Rouget de Lisle pozvao sunarodnjake u rat protiv Austrijanaca, zatražio je i posljednju pomoć - džoker 'pola-pola'.

Potom se, riskiravši, odlučio za riječi Ustanimo, čuvari republike!, ostale nakon upotrebe džokera uz one točne - Hajdemo, djeco domovine! Naime, riječi su to kojima počinje francuska nacionalna himna Marseljeza, a koju je pjesnik, skladatelj i časnik Rouget de Lisle napisao u Strasbourgu 1792. kao bojnu koračnicu prvobitnog naziva Ratna pjesma Rajnske vojske. Ivan je, baš poput svoje prethodnice, kući otišao s tek tisuću kuna.