najveće sportske face

Dokumentarci o slavnim sportašima zaludili su svijet, a ovi su vrijedni vašeg vremena

05.11.2023 u 07:42

Bionic
Reading

I kao što je Robert Knjaz u serijalu 'Knjaz kod Vatrenih' pokazao kako izgleda svakodnevica naših reprezentativaca, tako su i brojni poznati redatelji u suradnji s Netflixom (izuzevši film o Messiju) kreirali filmove i serije koje gledatelje upoznaju sa životima sportskih zvijezda. Publiku danas sve više zanimaju biografske priče kako bi što bolje upoznali svoje uzore i pokušali pronaći neki detalj s kojim se mogu poistovjetiti, a ovi su naslovi ostavili značajan trag prikazavši ono što nismo znali o sportskim zvijezdama

U razdoblju kada počinjemo shvaćati da je sport više od puke zabave, već aktivnost od izuzetne važnosti za naše zdravlje i dobrobit, brojni filmovi i serije o sportskim legendama možda će motivirati neke gledatelje da se i sami okušaju u sportu. Naravno, ne očekuje se da će gledatelj odjedanput postati vješt kao Beckham ili snažan kao Fury, ali ljepota sporta i osjećaja koji sportaši opisuju možda posluže kao motivacija onima koji ju traže.

Posljednjih nekoliko godina filmaši su pred gledatelje stavili brojne naslove koji na male ekrane donose zanimljivosti o životima sportaša koji su ispisali povijest, a ovo su oni koji su dobili najveće ocjene i zainteresirali publiku.

Michael Jordan – 'The Last Dance'

Mnogi tvrde da je 'The Last Dance' najbolja dokumentarna serija ikad napravljena, a o uspjehu i kvaliteti serije svjedoči nagrada 'Primetime Emmy' koji je osvojila 2020. godine pa je svakako visoko na našoj listi 'must-watch' serija i filmova o sportašima.

Netflixova hit serija prikazuje nevjerojatnu neispričanu priču o Michaelu Jordanu i njegovom košarkaškom putovanju tijekom kojeg je bio dominantna košarkaška ličnost. Također, prikazuje važnost tima i poslovanja NBA lige.

Ispričana je i zanimljiva poduzetnička priča o njegovom brendu 'Jordan' pa su neki cijeli film shvatili kao sjajno izvedenu reklamu koja će na korisnike ostaviti dubok dojam i stvoriti im želju da budu dijelom priče o velikom košarkašu.

'Posljednji ples podsjetio me da u svom najosnovnijem obliku profesionalni sportovi igraju ključnu ulogu u našoj kulturi - i da bi, ako postoji način da ih sigurno vratimo, to moglo biti dobro za sve nas', komentirala je kritičarka Alissa Wilkinson.

The Last Dance | Relive the Phenomenon | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Serija je na IMDB-u ocijenjena ocjenom 9.1.

David Beckham – 'Beckham'

Ovih dana na prvom mjestu kao najgledaniji naslov na Netflixu stoji 'Beckham', dokumentarac koji u četiri dijela prikazuje život velike engleske zvijezde.

Posve otvoreno David Beckham progovara o svom životu, profesionalnom i privatnom, a uključio je i teme o kojima mu ni danas nije bilo lako govoriti, kao što je kobni crveni karton u utakmici protiv Argentine koji ga je koštao mržnje navijača koja se zadržala dulje od očekivanog.

Uz Davida, tu je, naravno, i Victoria Beckham koja je s njime od samih početaka, a tako gledatelji mogu vidjeti i njezinu preobrazbu, ali i doživjeti ju kao suprugu i majku. U dokumentarac su uklopljene i neke bračne trzavice, svjedočanstva nogometnih trenera, izbornika i igrača s kojima je tijekom karijere surađivao, a brojni gledatelji i kritičari ostali su pozitivno iznenađeni pogledanim.

  • +4
'Beckham' na Netflixu Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

'Ili je spin jako dobro uspio i zaveo me k'o fangirl glupaču, ili je David Beckham ipak simpatičniji nego što sam ga dosad doživljavala. Ne bih se zapravo začudila i da su na djelu bila oba faktora', zaključila je Zrinka Pavlić, filmska kritičarka tportala.

'BECKHAM' Documentary Series | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Serija je na IMDB-u ocijenjena ocjenom 8.4.

Lionel Messi – 'Messi'

Godine 2014. izašao je film 'Messi' koji prati uspon argentinske zvijezde od početaka do svjetske slave.

Kao jedna od najvećih zvijezda katalonskog kluba Barcelona i jedan od najvećih reprezentativaca Argentine, život Lionela Messija oduvijek je privlačio brojne navijače i obožavatelje sporta, a ovaj dokumentarni film nudi upravo uvid u ono tko i što je Messi.

Iako su filmu mnogi zamjerili premalo zadiranja u Messijev karakter, što na neki način ostavlja upoznavanje s Lionelom Messijem za neki drugi naslov, mnogi tvrde da su gostujuće zvijezde na vrlo edukativan način istaknule zanimljivosti poput objašnjenja zašto su ga zvali 'mali Maradona' ili zašto svoje golove slavi poljupcem u nebo, a njihova svjedočanstva učinila su film zanimljivim i dinamičnim.

'Tehnički gledano, film je dobro snimljen i vrlo žustro montiran, ponekad na svoju štetu: presjeci između različitih grupa sugovornika ponekad su prebrzi da bi se pratile anegdote i isječci Messijevih golova koji su potpisali - osobito njegovih golova protiv Zaragoze i Getafe - užurbano se sastavljaju iz toliko različitih kutova da ih je teško u potpunosti cijeniti', piše Andrew Barker za Variety.

IDFA 2014 | Trailer | Messi Izvor: Društvene mreže / Autor: IDFA

Film je na IMDB-u ocijenjen ocjenom 7.2.

Tyson Fury – 'At Home With the Furys'

Netflix je prije nekoliko tjedana izbacio i reality show koji prikazuje život velike zvijezde Tysona Furyja. Osim njegove osobnosti, pred gledatelje je stavljena i kultura u kojoj Fury živi, njegov obiteljski život, ali i izazovi karijere koju dostižu godine.

Kroz epizode on pokušava prihvatiti mirovinu, no sport ga uvijek vuče i pokazuje da je želja za pobjedom i borbom jača od svega, a činjenica da nikada nije izgubio profesionalnu borbu svakako ne ide u prilog njegovoj ženi koja 'navija' da se Fury povuče u mirovinu. Osim toga, serija kombinira prikazivanje zvijezde koja živi glamurozan život, ali istovremeno uživa u jednostavnim stvarima poput noćenja u kampu. Zbog uspjeha prve, najavljena je i druga sezona u kojoj gledatelje očekuju i neka iznenađenja, ali i brojni novi zabavni trenuci uz popularnog sportaša.

At Home With the Furys | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Serija je na IMDB-u ocijenjena ocjenom 7.1.

Conor McGregor – 'McGregor Forever'

Karizmatični MMA borac Conor McGregor ove je godine objavio novi dokumentarac u suradnji s Netflixom. Za razliku od 'Notorious' koji gledatelje upoznaje s McGregorom, nova serija pokazuje McGregora kao sportaša koji prolazi kroz uspjehe i neuspjehe te istražuje može li se uspješno vratiti i ponovno postati jedan od najboljih MMA boraca. Serija ne daje jasan odgovor na to pitanje, a na gledateljima je da formiraju vlastiti stav.

Kroz četiri epizode prikazuju se i montirane snimke McGregorovih borbi, ali i obiteljski život kroz koji doznajemo da je on puno više od samodopadnog Irca s neosporivim talentom za show.

'Čak i oni koji nisu u potpunosti u MMA-u ovdje će pronaći mnogo toga što će im se svidjeti, a s mnogo otvorenijim pogledom na McGregorovu osobnost ovaj put… Voljeli ga ili mrzili, ne može se poreći da je Conor McGregor pomogao podići UFC na novu razinu i uvijek će ga pamtiti po tome, bez obzira hoće li se vratiti u oktogon ili ne', tvrdi kritičar Greg Wheeler.

McGregor Forever | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Serija je na IMDB-u ocijenjena ocjenom 7.0.