rekordna cifra

Dobio više od Boba Dylana: Bruce Springsteen prodao svoj glazbeni katalog Sonyju za 500 milijuna dolara

16.12.2021 u 14:36

Bionic
Reading

Čuveni glazbenik, The Boss, prodao je svoja glazbena prava Sony Music Entertainmentu, što bi mogla biti najveća transakcija ikada sklopljena za rad jednog umjetnika, piše The Guardian. Predstavnici Springsteena i Sonyja odbili su komentirati

Sony će postati vlasnici nad kompletnom 'Bossovom' kolekcijom od preko 300 pjesama (među kojima su 'Born to Run', 'Born in the USA' i 'Blinded by the Light') koje obuhvaćaju 20 studijskih albuma i druga izdanja.

U pravoj poplavi prodaje autorskih prava u posljednje vrijeme od Dylana i Neila Younga, do Paula Simona i Stevie Nicks, Bruce Springsteen je uspio dobiti daleko najviše. Dylanov ugovor s Universal Music Publishing Group, prošle godine, bio je samo za autorstvo (šestotinjak) pjesama i procijenjen je na više od 400 milijuna dolara. Ostane li koncertno aktivan i dalje zarađivati velik novac jer su mu turneje i dosad donosile najveću zaradu.

Inače, brojni drugi umjetnici prodali su također autorska prava uključujući Stevieja Nicksa i Christine McVie iz Fleetwood Maca, Paul Simona, Tinu Turner, Shakiru i Red Hot Chili Peppers. U studenom je objavljeno da se priprema i prodaja kataloga Davida Bowieja za oko 200 milijuna dolara.

  • +3
Bruce Springsteen Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

Bruce Springsteen je još od 1972. godine i početka svoje diskografske karijere vezan za diskografsku kuću Columbia koja je dio Sony Musica. U to vrijeme nije se previše marilo da autorska prava pripadaju diskografskoj kući. Kad je postao slavan, u sklopu pregovora o obnovi ugovora Springsteen je uspio vratiti prava na svoju glazbu.