DRAMA U 'MASTERCHEFU'

Dino zbog lososa malo 'bocnuo' natjecatelje

26.11.2012 u 23:00

Bionic
Reading

Pred posljednjih devet kandidata je novi tjedan u kojem će se okušati u pripremanju delicija europske kuhinje. Usprkos manjim problemima, mladi kuhari su na kraju ipak bili uspješni u obavljanju zadataka, a Petra Gerić je spremila najboljeg lososa

'Bliži se kraj i sve brže ljudi ispadaju, ali daleko smo došli i svi možemo biti zadovoljni što smo dovde dogurali', kaže Nikola.

Odlazak Marka Raića ne osjećaju svi kandidati.

'Ne osjeti se kao ostali kad su otišli. Drugi su bili glasniji i bio je gušt s njima biti u društvu, s Markom nije baš tako, ali žao mi je kao što mi je svaki put žao kad netko ispadne', rekla je Ivona Kristina. Marko Matei slično razmišlja: 'Nije da nam Marko fali, otišao je svojim putem. Bio je izoliran s Ines u svom svijetu, šalama, pošalicama.'

Ivana se osjeća umornom jer je prošli tjedan bila 'na sve strane'. 'Danas mi je rođendan, pa očekujem da bi mi za poklon u Kutiju iznenađenja mogli staviti nešto za slastice', priželjkuje. Marko Matei misli da bi danas u Kutiji mogao biti losos. I dobro pogađa. U današnjoj Kutiji su osim lososa i kopar, vrhnje za kuhanje, vlasac, limun, limeta, klice poriluka, grašak, mladi krumpir, mladi luk, crveni kupus, džem od borovnice, cimet, klinčić, crveno vino, vinjak, gorušica, zelena jabuka i jaja. 'Kako je tu losos, sasvim je sigurno da smo na skandinavskom prostoru', kaže Radovan. Pričat će im o skandinavskoj kuhinji koju karakterizira sol. 'Nemojte presoliti, molim vas!', obratit će se kandidatima.

Kandidati za pripremanje skandinavskih specijaliteta imaju točno pola sata. Prva reakcija Marka Mateija na vrijeme je: 'Dobro, ljudi, jeste li vi normalni?!' Nikola će danas eksperimentirati maksimalno koliko bude mogao. 'Znam za delikatnu francusku, jaču njemačku i bljutavu englesku kuhinju i to je to s mojim znanjima', kaže Ines. Petra Gerić također danas lososa priprema prvi put.

Ivana danas radi tartar koji su radili na Gastroakademiji, a ona je ljubitelj sirove ribe. Na njezin izbor je utjecalo i vrijeme: 'Imamo 30 minuta pa mi se nije dalo izmišljati.' Marko Matei nije zadovoljan svojim jelom jer se refleksija njega ne može vidjeti na tanjuru. Petra Gerić bi voljela biti u top 3. Nikoli je vrijeme za kuhanje danas jako brzo teklo. Radio je sirovi umak od kupusa. Onako kako je to zamislio mu je i ispalo, ali ga je ipak strah Radovanove reakcije jer ne voli moderne interpretacije. Ines je kuhanje danas bilo poput vožnje u lunaparku. Kuhala je po svojoj inspiraciji i ne zna je li pogodila temu i skuhala skandinavsko. Petra Plantak je već nekoliko puta pripremala lososa tako da ga je samo ispekla na tavici.


'Taj koncept nije juha - nije pire, ne shvaćam baš najbolje. Nisam baš oduševljen time', komentirao je Dino jelo koje je napravila Ines. 'Iznenađujuće mi se jabuka uklopila u sve to.' Mati se pak svidjela kombinacija Petre Plantak. 'Sve je tu skandinavsko, a nije ništa skandinavsko', Radovan se obratio Časlavu. Palfijevo jelo je okarakterizirao kao dosta dobro, na pragu njegovih najboljih tanjura, ali ih još nije dostigao. Mate je rekao da je to uspješan tanjur.

Dino se obratio Kiki: 'Ti danas imaš loš dan ili što?' Ona je danas napravila dva tanjura. 'Ovdje se osjeća sve više nego losos i to je zamjerka za mene. Malo mi je bez karaktera', rekao joj je Radovan. Dini je losos Petre Gerić malo neslan i debeli je komad ribe. Pitao ju je da li joj je prvi put da radi lososa. 'Vi se prijavljujete na kulinarski šou, a niste nikad lososa radili!', komentirao je. Mate je za njezino jelo citirao Radovana: 'Meni je to fino!'

Dino je rezimirao izazov kazavši da nije bilo loše i da su se neki iskazali, a neki skroz pogoršali. 'Bilo je ukusno, iako nisam neki veliki ljubitelj lososa', zaključio je Mate. Kao top 3 žiri je izdvojio Marka Palfija, Petru Gerić i Ivonu Kristinu. Mate je podsjetio kandidate da su za kuhanje na audiciji također imali pola sata i da se ne čude kad im netko kaže da imaju toliko.

Danas je lososa najbolje pripremila Petra Gerić koja sutra bira glavnu namirnicu.
'Ne događa se često da nas žiri sve pohvali', zadovoljna je Kike. Pretpostavljala je da će žiri prozvati Palfija, kao i nju i Petru. Misli da će Petra sutra odabrati ono što njoj odgovara i ono što se njoj bude kuhalo. 'Ovo je moja prva pobjeda u Kutiji iznenađenja, napokon! Super, sad mogu reći da sam sve prošla. Sretna sam!', kazala je Petra Gerić. Rekla je da se natjecateljski duh već lagano osjeća među svim kandidatima. 'Sutra biram namirnicu koja će meni najviše odgovarati i tražiti najbrži i najbolji put do Izazova šefa kuhinje. Zato smo tu!', zaključila je Petra Gerić.