umjesto mikrofona odvijač i čekić

Devedesetih je žario i palio dance hitovima, a danas Senna M surađuje s NASA-om, HBO-om i Netflixom: 'Ne nedostaje mi pozornica'

12.01.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Godinama se bavio glazbom te je bio zvijezda dance scene, a zadnjih dana se priča o njegovim najnovijem uspjehu. Mnogima je poznato kako je već dulje vrijeme na čelu tvrtke 'Senna Innovation Factory' koja izrađuje kranove i tehnologiju za kamere. Jedna od takvih koristila se i na snimanju hit-serije 'Igra prijestolja'

Bosanskohercegovački pjevač Senad od Bosne, Senna M ili Senad Galijašević dobitnik je nagrade Emmy za postignuća u inženjerstvu, znanosti i tehnologiji u suradnji sa Stypeom. Objavio je tu veliku vijest pozirajući s nagradom na svom profilu na Instagramu.

Reakcije na njegovu nagradu su, kaže, neočekivane jer se već odvikao od medijske pozornosti. Poduzetnik i inovator danas se bavi izradom filmske i TV opreme, kao i robotike za kamere, a njegova oprema uspješno se prodaje u Kazahstanu, Moskvi, Dubaiju, Manchesteru, Tokiju i Las Vegasu.

Sve je krenuo kad mu je brat, tješeći ga kad mu je loše krenulo, dobronamjerno rekao da je njegovo vrijeme prošlo. To mu je dalo dodatnu snagu da upusti u nove pothvate. Priznao je da mu je 'najteže bilo kad je pola života uložio u svoje pjesme i morao se odreći svega što čini normalan život'.

Zbog zasićenja i problema s medijima, odlučio je odustati od svega. Prisjetio se kako je 'preko noći uništeno sve što je gradio cijeli život i morao je krenuti ispočetka. Sa svojim najboljim prijateljem Stjepanom Čajićem odlučio je, kazao je, 'probati nešto s čim se nitko nije bavio u krugu od par stotina milijuna ljudi, a to je proizvodnja kranova s pametnim funkcijama'.

Sve je počelo s režiranjem spota. Posudio je kran za kameru i oduševio se efektom leteće kamere. Kako je to poželio imati a cijena je bila neprihvatljiva, odlučio je sam napraviti bolji i jeftiniji kran. Svojim prvim kranom snimio je reklamni spot za Hrvatsku poštu te su uslijedila i brojna druga snimanja, glazbeni festivali i filmski setovi. Njegove kamere danas koriste NASA, streaming servisi poput HBO-a koji ju je koristio za seriju 'Igra prijestolja', 'Zmajevu kuću'; kanali Disney i History, američke filmske i televizijske produkcijske kuće Warner Brothers Entertainment Inc., poznate kao Warner Bros. te 20th Century Fox.

Njegove kamere koristile su se na 'Zvjezdanim ratovima', 'Vikinzima' i 'Vikinzi: Valhalla', njemačkoj serija 'Cobra 11', britanskoj 'McMafiji', seriji filmova iShafti i brojni drugima. 'Promjena mi je bila super i ne nedostaje mi pozornica jer sam dao sve od sebe za nju i nemam za čim žaliti, a moji proizvodi su moje nove pjesme', poručio je za Večernji list.

  • +4
Senna M Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL