Svestrani umjetnik

Darko Rundek o bahatosti prema prirodi i životu na Braču: 'Vrijeme koje nas čeka traži od svakog od nas da probamo ponovno pronaći vezu sa Zemljom'

10.02.2022 u 10:13

Bionic
Reading

Jedna od najznačajnijih figura hrvatske rock scene s Ekipom je objavio hvaljeni album 'Brisani Prostor'. Tim je uratkom Darko Rundek dokazao da je nepresušan izvor svježih ideja, baš kao i prije 40 godina, kad je počinjao s Haustorom. On i njegova životna družica Sanda Hržić posljednjih godina žive u Povljima na Braču, gdje obrađuju svoj vrt. Povremeno su u Zagrebu i dijelom u Francuskoj gdje živi njihov sin David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest Rundek

'Ekipa je sastavljena već dosta ranije kada smo radili na turneji 'Apocalypso Now'. Ekipa se skupila kao bend za tu turneju, ali smo nekako ostali zajedno i skužili da lijepo dišemo zajedno. Snimili smo prvo album 'Mura, Mura' s Andreom Košavić Kurelec kao pjevačicom koji je meni prekrasan i jako važan album. Onda smo poslije toga snimili 'Brisani prostor', ali već smo nekako razgazili… Bilo je i par singlova prije toga', ispričao je Darko Rundek za RTL.hr.

Kako su zadnje dvije godine prošle u znaku koronavirusa, pandemijski život postao svakodnevica Darko Rundek izolaciju je iskoristio za povezivanje s prirodom i preseljenjem na Braču.

'To je došlo zbog situacije u kojoj se svi zajedno nalazimo. I ova priredba ovdje pripada vremenu koje je već lagano iza nas, a ono koje nas čeka nekako traži od svakog od nas da probamo ponovno pronaći vezu sa Zemljom, s prirodom, s onim što smo uništavajući došli do ovog do kud smo došli', rekao glazbenik.

Rundeka se nazva glazbenim aktivistom koji kroz svoju glazbu provlači i važne probleme društva. Podržao je među ostalim prosvjed u Srbiji, u Francuskoj zalagao za ekološke komune, a na Braču ima ljude s kojima se, kaže, pokušava povezati. 'Mislim da je vrijeme da se svatko postavi prema jednom nužnom periodu kad će biti sve manje i to što zovemo dig growth bude nešto što zajedno izvedemo kao put prema nekom stvarnijem životu umjesto ove šarene laži', ističe.

  • +4
Darko Rundek Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL