OVO mnoge MUČi

Blanka Vlašić o problemu o kojem se ne priča: 'Roditelji ostavljaju dijete u nezahvalnim okolnostima'

18.10.2023 u 18:43

Bionic
Reading

Od kad je donijela na svije dječaka Monda, jedna od naših ponajboljih sportašica svih vremena, otkriva sve čari majčinstva, ali progovara i o velikom problem brojnih roditelja koji zbog posla ostavljaju djecu u vrtićima

Najnovija tema koju je u utorak na Instagramu otvorila nekadašnja svjetska prvakinja u skoku u vis je opterećenost teta u vrtićima.

U razgovoru s majkom dječaka od dvije i pol godine saznam kako im je u vrtiću jedna teta na 16 djece. Dakle, to su djeca od 1,5 do 2,5 godine, većinom još u pelenama. Zamislite samo svima promijeniti pelenu. A što je s igrom, animacijom? Ja s jednim djetetom imam pune ruke posla, nezamisliva mi je predanost i odgovornost za njih 16 istovremeno', napisala je Blanka Vlašić i dodala kako 'dijete treba zagrljaj, pažnju, blizinu, razgovor te da roditelji nemaju izbora, ostavljaju dijete u nezahvalnim okolnostima'.

U nastavku objave na Instagram pričama umirovljena atletičarka je napisala:

'Pitam se... pitam vas (jer mi do sada ova problematika nije bila bliska): nedostaje li nam kvalificiranih odgajatelja ili je problem u sustavu koji ne zapošljava dovoljan broj? Pitam se što je sa seminarima, edukacijama i sličnim sadržajima koje postojeći odgajatelji trebaju/žele/ moraju pohađati, kako se organizira to vrijeme? Jer to dijete mora provesti pola dana (pet dana u tjednu) među 16 djece, sa samo jednim odgajateljem koji mu se ne može, uz najbolju volju, posvetiti onoliko koliko je (minimalno) potrebno. A dijete treba zagrljaj, pažnju, blizinu, razgovor... Roditelji nemaju izbora, ostavljaju dijete u nezahvalnim okolnostima s odgajateljima koji, sigurna sam, daju najbolje od sebe u zadanim uvjetima. Ako ste voljni, podijelite svoja iskustva i razmišljanja (pišite u inbox). Objavit ću svaki pristojan i razuman odgovor (anonimno, naravno)', poručila je a danas je pokazala kakve je odgovore dobila.

Brojni pratitelji javili su se s različitim pričama i iskustvima kada je riječ o ovoj temi.

  • +3
Blanka Vlašić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL