BAR REFAELI

Bivša djevojka Leonarda DiCaprija osuđena zbog utaje poreza u rodnom Izraelu

20.07.2020 u 21:26

Bionic
Reading

Bar Refaeli, izraelski supermodel i bivša djevojka oskarovca Leonarda DiCaprija ovoga je ponedjeljka zbog utaje poreza osuđena na sudu u Tel Avivu

Prema odredbi suda, izraelski supermodel mora platiti novčanu kaznu u iznosu od 2, 5 milijuna šekela, odnosno nešto manje od 5 milijuna kuna, i odslužiti devet mjeseci rada za opće dobro.

Slavna 35- godišnja manekenka na sud je stigla u pratnji oca Rafija i majke Tzipi, koja će za kćer odslužiti 16 mjeseci rada za opće dobro, a odluka suda uslijedila je nakon što je Bar s majkom prošloga mjeseca potpisala sporazum o priznavanju krivnje kao dio višegodišnje kriminalne istrage modela.

Refaeli, koja je na sudu za prekršaj u Tel Avivu dobila uvjetnu kaznu, i njezina majka također će platiti protuvrijednost u iznosu od 2,3 milijuna dolara zaostalih poreza koji duguju državi.

Refaeli - koja je rodila svoje treće dijete u siječnju - tvrdila je da je tijekom veze s Leonardom DiCaprijem koju je nekoliko puta prekidala živjela kao 'obiteljska jedinica' u SAD-u, a ne u Izraelu. No tužitelji su izjavili kako su ona i njezina majka iskoristili boravak u SAD-u za prikrivanje desetaka milijuna dolara zarade izraelskih poreznih vlasti između 2009. i 2012. godine.

Bar i njezina majka priznale su krivicu za izbjegavanje plaćanja poreza na dohodak od gotovo 10 milijuna dolara. Advokati Refaeli izjavili su da je potpisanim sporazumom o priznanju krivnje pokazano da njihova klijentica nije namjerno izbjegavala plaćanje poreza.

'U relevantnom vremenskom razdoblju, Bar je bila u ranim 20-ima, radila je kao međunarodni model i nije bila uključena u financijska pitanja', za medije su izjavili njezini odvjetnici.

Dugotrajan sudski slučaj naštetio je dobro osmišljenom javnom imidžu Bar Refaeli kao neformalne ambasadorice Izraela u svijetu, iako je u rodnoj zemlji i dalje popularna TV ličnost, a prošle je godine nastupila u ulozi voditeljice izbora za pjesmu Eurovizije u Tel Avivu.

Svrha ovog gromoglasnog slučaja vrti se oko prebivališta Refaeli ranije ovog desetljeća kada je otišla na drugi kraj svijeta zbog karijere modela, dok je istovremeno imala ljubavnu vezu sa slavnim oskarovcem Leonardom DiCaprijem.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

🐯

Objavu dijeli Bar Refaeli (@barrefaeli)

Izraelski porezni zakon određuje prebivalište prvenstveno na osnovu toga je li osoba veći dio kalendarske godine provela u židovskoj državi. Refaeli je tvrdila da nije morala i stoga nije morala prijavljivati ​​svoje prihode državi u određenim godinama - ali tužitelji su njezinu žačbu odbili i optužili je za davanje netočnih poreznih podataka.

U prijašnjim žalbama izraelski sud presudio je da se njen odnos s DiCapriom ne kvalificira kao 'obiteljska jedinica', te stoga nije mogla tražiti prebivalište u SAD-u kako bi izbjegla plaćanje punog iznosa poreza.

Majka Tzipi koja je za Bar obnašala funkciju agenta optužena je za neprijavljivanje prihoda, izbjegavajući plaćanje poreza i pomaganje drugoj osobi u izbjegavanju plaćanja poreza.