UNISON FOKUS

Besplatni digitalni alat koji će pomoći svim glazbenicima

05.12.2018 u 17:01

Bionic
Reading

Fokus je besplatni online servis za promociju i distribuciju novih glazbenih izdanja prema hrvatskim radio postajama, odnosno glazbenim urednicima na tim postajama. Nastao je s ciljem jednostavnije, kvalitetnije te brže distribucije i promocije hrvatske glazbe. Pomoću ovog servisa, nakon unošenja podataka i glazbenog sadržaja, putem kanala distribucije sustava pjesma se direktno predstavlja ciljanim radio postajama

Tijekom 2018. godine novi alat za glazbenike se kroz beta verziju uspješno testirao te je u sustav upisano 127 novih korisnika koji su unijeli ukupno 162 izdanja.

Servis je istovremeno koristan za oba krajnja korisnika. Urednici radio postaja će na uvid dobiti presjek nove hrvatske glazbe u žanrovima te ostalim specifikacijama pjesama u skladu s njihovim programskim shemama, dok će glazbenici (autori, izvođači, glazbenici i producenti) moći direktno predstaviti nove pjesme ciljanim radio postajama te na taj način uspješnije predstaviti svoju glazbu kao i doći do većeg broja emitiranja, stoji u priopćenju.

'Umjesto svakodnevnog zatrpavanja inboxa i mailova s raznih strana, koji nerijetko ili ostanu nepročitani ili nezapaženi, mislim da je Fokus idealno rješenje za sve samostalne umjetnike, ali i diskografske kuće kao jedinstveni alat koji pruža garanciju da će svi objavljeni singlovi pronaći siguran put do glazbenih urednika. U tom smislu Fokus se razvija u jedinstveni sabirni centar svih vrsta i žanrova domaće glazbe na kojim radijski urednici mogu na jednom mjestu pregledno, čisto i jednostavno odabrati ono što ih zanima i vidjeti sve ono što je toga dana aktualno, ali i pročešljati po pregledniku i možda pronaći neko staro izdanje koje im je promaklo.', izjavio je skladatelj Ante Pecotić.

'Unisonov Fokus je značajno unaprijedio sustav poslovanja nas autora i malih diskografa te nam omogućava da na najprezentniji i najbrži mogući način plasiramo svoje nove singlove radio postajama i kasnije dobivamo precizne povratne informacije o njihovoj prihvaćenosti u pojedinim medijima. Za sva izdanja izvođača koja izdaje naša tvrtka Karpo Media te za mnoge druge s kojima surađujem, Fokus je bio krucijalni servis za komunikaciju i preuzimanje singlova za radio stanice te je kao takav u kratkom vremenu postao esencijalni dio našeg poslovanja', izjavio je o novom servisu autor Branimir Mihaljević.

Voditelj servisa Fokus, producent i digitalni stručnjak Zvonimir Dusper Dus objasnio je kako se nada da će ovim servisom olakšati distribuciju nove domaće glazbe prema radio i TV postajama u Hrvatskoj. Dusper ističe da je 'servis besplatan, nepristran i jednostavan za uporabu'. S druge strane, urednici na radio postajama ističu da je Fokus upravo to što im je trebalo.

Platforma pruža i brojne dodatne mogućnosti, pa će tako korisnici moći pratiti kako je pjesma pozicionirana geografski i gdje se emitira, dok će radijski urednici imati jednostavan pregled i pristup novim glazbenim izdanjima.

Servis je već u beta fazi pokazao svoju relevantnost kroz distribuciju prominentnih izdanja kao što su ona Zaprešić Boysa s pjesmom 'Igraj moja Hrvatska', Franke s čak tri uspješna singla - 'Crazy', 'S tobom' i 'Kao ti i ja', ali i singlova iz različitih žanrova, od popa s pjesmama Saše Lozara, Zsa Zse, Luke Nižetića, Lee Mijatović, preko tamburaša (Gazde), alternativnih bendova (Garage In July, OPG, Mnogi Drugi), doajena hrvatske glazbe (Stjepan Jimmy Stanić) do zanimljivih crossovera (Sudar Percussion, Stefan Milenkovich & Božo Vrećo) i brojnih drugih izvođača.

Iz krovne glazbene udruge Unison ističu da će ustrajati u daljnjim nastojanjima u promociji hrvatske glazbe kako bi približili rad skladatelja, tekstopisaca, producenata, glazbenika, izvođača i svih onih umjetnika koji doprinose stvaranju glazbe što većem broju slušatelja i ljubitelja glazbe.

Uz već ranije predstavljeni servis Fokuskontrol, integrirani sustav za praćenje emitiranja novih glazbenih izdanja, novi servis Fokus zaokružuje mogućnost predstavljana izdanja na profesionalnoj razini svim članovima udruga osnivača Unisona potpuno besplatno.