APEL ZA SPAS VELIKIH MAČAKA

Tigrovi bi mogli izumrijeti kroz 12 godina

22.10.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Broj tigrova u svijetu drastično se smanjio te bi oni uskoro mogli izumrijeti, međutim, susret u Rusiji u studenom mogao bi pomoći da se to ne dogodi, upozorila je organizacija za očuvanje prirode WWF

'Prema najgorem scenariju, tigrovi bi mogli nestati prije dolaska sljedeće kineske godine tigra, za 12 godina', izjavio je Ola Jennersten, čelnik međunarodnog programa za zaštitu prirode u Švedskoj.

Organizacija vodi kampanju kojoj je cilj udvostručiti broj tigrova do 2022, kada će, prema kineskom kalendaru, ponovno nastupiti godina tigra. WWF ističe da su u proteklom stoljeću ilegalan lov, smanjenje staništa i trgovina orijentalnim lijekovima od dijelova njihovih tijela smanjili broj tih velikih mačaka u svijetu za oko 97 posto na oko 3.200 primjeraka.

No Jennersten ističe da se situacija u posljednje vrijeme poboljšala zahvaljujući inicijativi 13 'zemalja tigrova' i različitih organizacija koje bi se trebale okupiti u Rusiji od 21. do 24. studenog kako bi spriječile moguće izumiranje ove fascinantne životinje.

'To bi se moglo postići povećanjem političkog angažmana na očuvanju tigrovih staništa i povećanoj kontroli lova', izjavio je Jennersten.

Na konferenciji u Sankt Peterburgu trebao bi sudjelovati i ruski premijer Vladimir Putin, koji je u proteklih nekoliko godina napravio veliku predstavu od svoje ljubavi prema prirodi, javno se ljubeći sa životinjama.

Prema WWF-u danas u Indiji, Nepalu, Butanu i Bangladešu živi oko 1.800 tigrova, 450 na Sumatri, 400 u Maleziji, 350 u jugoistočnoj Aziji te oko 450 u Rusiji.