NADA ZA NEPLODNE

Znanost omogućila rađanje nakon menopauze!

02.10.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Američki i japanski znanstvenici razvili su novu tehniku kojom su uspjeli 'probuditi' jajnike žena koje su prerano ušle u menopauzu

Novom metodom jajnici se vade iz tijela i aktiviraju u laboratoriju da bi se konačno dijelovi njihova tkiva ponovno usadili. Zahvaljujući ovoj tehnici, predstavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences jedno dijete se već rodilo, a drugo je 'na putu'.

Otkriće bi moglo značajno povećati izglede mnogih neplodnih žena da postanu majke.

U istraživanju je sudjelovalo 27 žena koje su postale neplodne već u dobi od 30-ak godina zbog tzv. primarne insuficijencije jajnika, stanja koje pogađa jednu od 100 žena. Žene već prilikom rođenja imaju fiksan broj jajnih stanica. No neke se rađaju s malim brojem jajašaca dok ih druge previše brzo potroše. Jajne stanice se u jajnicima ne formiraju do kraja već ostaju u obliku folikula da bi jednom mjesečno neke od njih sazrele.

Znanstvenici sa Stanford Universityja u SAD-u i iz St. Marianna University School of Medicine u Japanu pokušali su aktivirati nekoliko folikula koji su preostali u jajnicima sudionica studije. Izvadili su im jajnike i pokušali ih aktivirati kombinacijom dviju tehnika. Prvo su ih izrezali na komadiće, a potom ih tretirali kemikalijom koja otpušta kočnice za razvoj jajašaca. Konačno su dijelove tkiva vratili na početke jajovoda i ženama dali hormonsku terapiju.

Nakon terapije folikuli su se počeli razvijati kod osam žena. Jajašca su na kraju izvađena i oplođena uobičajenom tehnikom umjetne oplodnje.

Prof. Aaron Hsueh, sa Stanforda vjeruje da bi se terapija mogla usavršiti tako da bi uskoro bila djelotvorna kod 25 do 30% žena.

'Mislimo da bi ona mogla pomoći kod još dva druga oblika neplodnosti – ženama kojima je kemoterapijom ili zračenjem liječen rak, te onima u dobi između 40 i 45 godina koje imaju neredovite menstrualne cikluse', rekao je Hsueh.

No tim priznaje kako nije uvjeren da bi nova metoda mogla riješiti problem žena u 50-ima koje su ušle u konvencionalnu menopauzu. Naime, pitanje je bi li njihova jajašca bila dovoljno kvalitetna čak i kada bi tehnika oživljavanja bila uspješna.