FRANCETIĆ NA NASLOVNICI

MZOS za škole preporuča časopis koji veliča ustaštvo!?

07.06.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Najnoviji broj hrvatskog časopisa 'Vojna povijest' uzbunio je duhove u susjednoj Republici Srpskoj, ali i u našoj zemlji

Kako pišu bosansko-hercegovački mediji, posljednje izdanje 'Vojne povijesti' sa slikom Jure Francetića u ustaškoj odori na naslovnici koje u glavnoj temi 'Ustaška vojnica – Početni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta' glorificira ustaštvo, može se naći u slobodnoj prodaji usred Banjaluke.

Obzirom da u reklami za časopis, objavljenoj u jednim hrvatskim dnevnim novinama, stoji da je hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preporučilo Vojnu povijest kao dodatak u nastavi u svim osnovnim i srednjim školama, pokušali smo doznati vide li odgovorni u MZOS-u nešto sporno u naslovnici i sadržaju novog ali i prijašnjih izdanja, odnosno bavi li se taj časopis revizijom povijesti te imaju li namjeru preispitati svoju preporuku. Naime, čak i da u sadržaju nema ništa dvojbeno, a već i površnim čitanjem stječe se dojam da ima, sama naslovna slika posljednjeg broja dovoljno je kontroverzna da otvori pitanje kakvu to povijest uče naši učenici.

Na naše upite iz MZOS-a su nam odgovorili da je preporuku za korištenje časopisa u školama izdalo bivše Ministarstvo u rujnu 2011. godine kada je ministar bio Radovan Fuchs.

'Preporuka je izdana temeljem pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje koja je imala uvid u tada dostavljeni broj časopisa koji je bio najavljen kao edukativno-povijesni i znanstveni časopis.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta reagiralo je već na samu najavu najnovijeg broja časopisa VP-Magazin za vojnu povijest, objavljenu 4. lipnja u Večernjem listu. Odmah smo zatražili od Agencije za odgoj i obrazovanje da napravi stručnu analizu posljednjih nekoliko brojeva spomenutog časopisa uključujući i posljednji broj s naslovom Ustaška vojnica. Osim od Agencije, stručnu recenziju zatražili smo i od nekoliko neovisnih povijesnih stručnjaka. Nakon što povjesničari daju svoje stručno mišljenje preispitat ćemo preporuku koju je izdalo bivše Ministarstvo.

Naravno, da je za nas apsolutno neprihvatljivo da se na naslovnici časopisa koji bi se trebao koristiti u školama nalazi fotografija Jure Francetića s ustaškim znakovljem', ističe se u priopćenju MZOS-a.