SVIJEST O SMRTI

I ptice ritualno ispraćaju svoje mrtve

13.09.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Obred sahrane, odnosno ispraćaja mrtvih, koji se dugo smatrao ekskluzivnom ljudskom izmišljotinom, postoji čak i među pticama, pokazala su nova američka istraživanja

Naime tim stručnjaka s University of California u Davisu otkrio je da kalifornijske šojke Aphelocoma californica, bliske inteligentnim vranama, burno reagiraju na smrt pripadnika iste vrste.

Voditeljica studije Teresa Iglesias kaže da je slično ponašanje već ranije zabilježeno kod slonova, čimpanzi i vrana, međutim nikada nije bilo podrobnije istraženo.

Prema izvješću koje je objavljeno u časopisu Animal Behaviour, kalifornijske šojke žive u parovima i nisu osobito društvene ptice. 'Jako su teritorijalne i nisu nimalo prijateljski raspoložene prema drugim šojkama', rekla je Inglesias. Međutim, kada naiđu na mrtve šojke, dižu veliku buku koja privlači druge šojke pa ubrzo nastaje prava graja.

'Kada otkriju uginulu jedinku, pripadnici ove vrste ptica počinju stvarati specifičnu vokalizaciju koja privlači druge ptice, koje potom počinju u glas cvrkutati na isti način', rekla je Inglesias.

Zanimljivo je da šojke neće jednako reagirati ako ih se pokuša zavarati nekim trikovima. Naime, tim je u dvorištima u kojima se okupljaju šojke postavio različite predmete i pratio njihove reakcije. Pokazalo se da uopće nisu reagirale na komadiće drva koji su bili obojeni u boje njihova perja niti na različite preparirane ptice. Burna reakcija vjerojatno je znak za uzbunu i upozorenje drugim pticama da budu na oprezu. (pogledajte film dolje)

Na temelju studije tim je zaključio da šojke, kao i neke druge životinje razumiju koncept smrti te da čak mogu žaliti za uginulim pripadnicima svoje vrste.