LABORATORIJ JE SPAŠEN

Za Teslin muzej prikupljeno 700.000 dolara u par dana!

20.08.2012 u 10:14

Bionic
Reading

Nedavno pokrenuta kampanja 'Izgradimo već jednom Teslin muzej', u samo nekoliko dana uspjela je prikupiti više od 700.000 dolara za obnovu i uređenje muzeja u laboratoriju u saveznoj državi New York u kojem je radio genijalac iz Smiljana

Akciju je za Teslin znanstveni centar osmislio strip portal The Oatmeal, a cilj joj je prikupiti najmanje 850.000 dolara. Nekretnina u kojoj je Tesla namjeravao konstruirati toranj koji bi služio kao komunikacijski centar i testirao mogućnosti bežičnog prijenosa struje, prodaje se po cijeni od 1,6 milijuna dolara. Ako organizatori kampanje uspiju osigurati polovicu, a po svemu sudeći to neće biti problem, ostatak novca potrebnog za otkup dat će savezna država New York.

Utemeljitelj Oatmeala, Matthew Inman, kaže da bi laboratorij Wardenclyffe u Shorehamu na Long Islandu 'konačno trebao doći u prave ruke kako bi se renovirao u nešto dostojno jednog od najvećih izumitelja našeg doba'.

Nakon što je u New Yorku utemeljio svoju kompaniju, Tesla je 1901. u Shorehamu kupio zemljište površine 81 ha i na njemu izgradio laboratorij i toranj visok 57 metara. Nažalost, nikada nije uspio testirati svoje teorije, a 1904. jedan od glavnih investitora J. P. Morgan prekinuo je financiranje projekta. Zapao je u dugove, a toranj je srušen 1917. Neki povjesničari smatraju da je propast projekta, uz požar u njujorškom laboratoriju u kojem je 1895. izgubio gotovo svu opremu, zabilješke i nacrte, pridonijela Teslinom psihičkom slomu i depresiji.

Wardenclyffe

Imanje je 1939. kupila tvrtka Peerless Photo Company, a kroz narednih nekoliko desetljeća u rupe na njemu odlagana je zagađena voda. Sadašnji vlasnik, belgijska korporacija Agfa, koja ga je kupila 1970-ih, u čišćenje je uložila golema sredstva, navodno više desetaka milijuna dolara. Raščišćavanje je konačno dovršeno u svibnju ove godine, a imanje je ponuđeno na prodaju za 1,6 milijuna dolara.

John O'Hara iz Corporate Realty Services, koji za Agfu vodi prodaju, kaže da kompanija samo želi prodati imanje i završiti s pričom.

'Ono im je predstavljalo samo glavobolje. Vandalizirano je, u njega je provaljivano, a bilo ga je teško održavati. Vlasništvo posjeda za njih je preveliki trošak', rekao je objasnivši kako korporacija želi povratiti barem dio sredstava uloženih u čišćenje.

Nakon što je imanje pušteno u prodaju, zanimanje za njegovo očuvanje i uređenje muzeja izrazili su brojni poklonici slavnog znanstvenika, ali i lokalne građevinske tvrtke koje bi ondje htjele izgraditi stambeno naselje. Sredstva za Wardenclyffe moraju se prikupiti u šest tjedana, međutim, ako se nastave slijevati dosadašnjim tempom čini se da će biti dovoljno još samo nekoliko dana.