TESLIN SAN

Strujna demokracija: Na CalTechu prenijeli Sunčevu energiju iz svemira na Zemlju

14.08.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Pri spomenu sveučilišta Caltech široj publici prva su asocijacija genijalni čudaci iz Teorije velikog praska koji se baš tamo u Pasadeni nose s izazovima znanosti i svakodnevnog života. Naravno, riječ je o stvarnom, vrlo ozbiljnom i vrlo uspješnom sveučilištu. Recimo, nedavno su prvi uspješno izveli bežični prijenos energije kroz svemir i njezin 'povratak' na Zemlju.

Riječ je o letjelici Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1), prototipu koji je lansiran u orbitu još u siječnju, a sada je postigla ono o čemu je među ostalim sanjao i Nikola Tesla. Projekt je temeljen na iskoristivosti solarne energije iz svemira kao dostatnog i pouzdanog izvora energije bez zemaljske infrastrukture za prijenos te energije. Znanstvenici Caltecha su konačno uspjeli, i 'dopremili' energiju do površine našeg planeta.

SSPD-1 kao glavnu komponentu sadrži MAPLE, uređaj koji se sastoji od većeg broja odašiljača uz čiju pomoć se energija usmjerava na željenu lokaciju. Da bi SSPD bio održiv, odašiljači će trebati biti dovoljno lagani da svedu na minimum gorivo potrebno da bi letjelica poletjela u svemir. Također, trebaju biti fleksibilni kako bi ih raketa mogla transportirati spakirane, a naravno i cijena proizvodnje im treba biti svedena na isplativu. Tehnologija koju je razvio tim s Caltecha pod vodstvom profesora Alija Hajimirija prvi je korak prema tom cilju.

'Kroz eksperimente koje smo dosad proveli potvrdili smo da MAPLE može uspješno prenositi energiju do prijemnika u svemiru, a onda smo uspjeli i usmjeriti tu energiju prema Zemlji, i detektirali poslanu zraku ovdje u Caltechu. Jasno, sve smo testirali na Zemlji, ali sad znamo da uređaj može preživjeti putovanje u svemir i tamo biti operativan, objavio je Hajimiri.

'Koliko znamo, nitko još nije uspio bežično prenijeti energiju usvemir, pa ni s puno skupljim uređajima. Mi smo to uspjeli s lakim strukturama, prvi', kazao je Hajimiri.

Energija koju je emitirao MAPLE detektirana je prijemnikom na krovu jednog od laboratorija u Caltechovom kampusu u Pasadeni. Primljeni signal pojavio se u očekivano vrijeme i s očekivanom frekvencijom.

No, osim toga važan rezultat ovog ekperimenta jest i sama letjelica. Lansirana 3. siječnja, i dalje je u svemiru, i dalje radi, pa je cijeli projekt dao i dodatne korisne podatke. Hajimirijev tim sada procjenjuje ponašanje svakog pojedinog elementa u sustavu. U sljedeećih nekoliko mjeseci tim će nastojati otkriti sve nepravilnosti i njihove uzroke. Na budućim sličnim eksperimentima jest stvaranje novih generacija sustava.

Konačni rezultat, kažu optimistički, jest osiguranje praktični neograničene solarne energije iz svemira, gdje je ona konstantno dostupna bez ovisnosti o ciklusima dana i noći, godišnjih doba ili gustoće oblaka. Procjenjuje se da se tako može dobiti osam puta više energije nego što ih mogu proizvesti solarni paneli na bilo kojoj točki na Zemlji. Kad jednom bude usavršen, SSPP će imati cijelo 'sazviježđe' svemirskih modula koji će prikupljati svjetlost Sunca, pretvarati je u električnu energiju, a onda pretvarati u mikrovalove koji će biti emitirani gdje god je energija potrebna. Posebno je to važno za dijelove svijeta na kojima ne postoji pouzdana opskrba energijom.

'Na isti način na koji je internet demokratizirao pristup informacijama, nadamose da će bežični prijenos energije demokratizirati pristup energiji. Nikakva infrastruktura neće biti potrebna na Zemlji da bi prihvatila tu energiju, što znači da je možemo slati u izolirana područja i područja pogođena ratovima ili prirodnim katastrofama', kaže Hajimiri.