SAMI SVOJI MAJSTORI

Kako su se današnji milijunaši obogatili?

23.07.2012 u 15:34

Bionic
Reading

Današnji američki bogataši uglavnom su se sami obogatili, odnosno nisu rođeni sa zlatnom žličicom u ustima, pokazalo je novo istraživanje

Prema petoj po redu godišnjoj studiji koju je na uzorku od 1.000 milijunaša proveo Fidelity Investments čak 86 posto njih nije naslijedilo svoja bogatstva.

Zanimljivo je da su očekivanja milijunaša od budućih financijskih uvjeta poslovanja na najvišoj razini u povijesti istraživanja, a njihov se optimizam temelji na povjerenju u tržišta dionica. Milijunaši su prošle godine najviše ulagali u dionice domaćih kompanija.

Čak i pesimisti očekuju bolju budućnost

Na skali na kojoj +100 predstavlja najpovoljnije očekivanje, nula neutralno, a -100 najlošije, predviđanja milijunaša za budućnost ove su se godine oporavila i dosegnula najvišu razinu (+39) od početka studije u 2006. Njihova trenutačna očekivanja su i dalje relativno loša (-29), međutim, ona za blisku budućnost od 2009. postojano rastu za oko 50 posto godišnje.

Na povjerenje milijunaša u budućnost utječu pozitivni osjećaji o troškovima poslovanja (+43) te o potrošnji potrošača (+42) koja je na najvišoj razini od početka ispitivanja. Njihovo nepovjerenje u trenutne financijske uvjete proizlazi iz nedostatka povjerenja u vrijednost nekretnina (-75), gospodarstvo (-42) i troškove poslovanja (-32).

'Jedan trend je ostao isti tijekom povijesti ove studije – milijunaši su postojano pragmatični prema trenutačnom stanju tržišta i uglavnom optimistični u pogledu budućeg oporavka', rekao je Michael R. Durbin predsjednik Fidelity Institutional Wealth Services.

'Na mnogo načina ono što milijunaši misle i rade može biti snažan indikator financijskih trendova budući da oni obično prvi skaču na prilike koje otvara tržište – kao što su nedavno skočili na domaće dionice', dodao je Durbin.

Prema ovogodišnjoj studiji današnji milijunaš u prosjeku je star 61 godinu i ima imovinu u vrijednosti od oko 3,05 milijuna. Sedamdeset i četiri posto milijunaša danas se osjeća bogatima, a oni koji se ne osjećaju ističu da im treba još oko pet milijuna vrijednosti koje bi mogli uložiti da bi se takvima počeli osjećati.

Samo 14 posto milijunaša smatra da je odraslo u bogatstvu. Oni koji su se sami obogatili osjećaju istu financijsku sigurnost kao i oni koji su se rodili bogati. Ovi posljednji češće koriste financijske savjetnike.

Iako su bogati, žele biti još bogatiji

Oko 35 posto milijunaša ima negativnu percepciju sadašnjeg financijskog stanja, 31 posto ih ima pozitivnu, a 34 neutralnu. No čak i pesimisti imaju pozitivna očekivanja od oporavka u budućnosti (+11).

Oko 30 posto bogataša nastoji zadržati svoje bogatstvo, a oko 20 posto ih je fokusirano na povećanje. Ostatak od 50 posto otpada na druge financijske brige kao što je, primjerice, usmjeravanje prihoda u mirovine i održavanje životnog standarda u mirovini.

One koji nastoje povećati svoje bogatstvo ne pokreće činjenica da imaju manje ili da su nesigurniji. Ovo nastojanje također nije ograničeno samo na mlade – čak dvije trećine milijunaša koji nastoje steći više bogatstva su zreli i seniori.

Fidelity Investments jedan je od najvećih svjetskih pružatelja financijskih usluga. Kompanija je utemeljena 1946., a surađuje s više od 20 milijuna pojedinaca i institucija. Upravlja bogatstvom od 3,6 trilijuna dolara.