Znanost NOVA SAZNANJA

Jesu li znanstvenici pronašli Higgsov bozon?

  • Autor: S. Š.
  • 4.7.2012 9:48:23
  • 3.7.2012 10:41:50

Znanstvenici iz američkog Fermilaba pronašli su dokaze koji upućuju na postojanje Higgsovog bozona, a u srijedu bi to znanstvenici iz švicarskog CERN-a mogli potvrditi svojim neovisnim istraživanjem

Fermilabovi znanstvenici otkrili su snažne (no ne i nedvojbene) dokaze postojanja misterioznog Higgsovog bozona, čestice za koju se vjeruje da čitavom svemiru daje oblik i veličinu.

Njihovi su rezultati zasnovani na preko deset godina istraživanja. Fermilab tvrdi da je riječ o 'najjačoj indikaciji za postojanje Higgsovog bozona dosad'.

'Naši podaci snažno upućuju na postojanje Higgsovog bozona, no trebat će nam i rezultati iz Velikog hadronskog sudarača (LHC-a) u Europi da to konačno potvrde', rekao je jedan od glasnogovornika Fermilabovog CDF-a Rob Roser.

145792,164983,153437,163838

To bismo mogli saznati sutra, kada se znanstvenici iz CERN-a spremaju otkriti nove dokaze o postojanju Higgsovog bozona. Osnovni cilj LHC-a jest otkrivanje te čestice, a sutra će biti predstavljeni 'vrlo uspješni rezultati' s početka 2012., rekao je CERN-ov direktor za ubrzivače i tehnologiju Steve Myers.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još