ASTROFIZIKA

Kako razumjeti svemir: Na čemu radi Europska organizacija za nuklearna istraživanja

28.03.2024 u 09:06

Bionic
Reading

CERN pokreće projekt za koji istraživači kažu da bi im mogao pomoći dokazati postojanje skrivenih čestica koje čine samo tkivo svemira

Znanstvenici iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) dobit će novi alat, za koji kažu da bi im mogao pomoći u otkrivanju skrivenog tkiva svemira. CERN gradi novi supersudarač pod nazivom Future Circular Collider, 1000 puta osjetljiviji na takozvane skrivene čestice od opreme kojom organizacija već upravlja.

Supersudarači omogućuju znanstvenicima da ponovno stvore uvjete Velikog praska, teorije koja opisuje kako se svemir prvobitno širio. Novi bi uređaj razbijao čestice o tvrdu površinu umjesto jedne o druge, što je tehnika koju trenutno koriste da bi otkrili od čega je svemir zapravo sastavljen.

Dio je CERN-ovog Projekta potrage za skrivenim česticama (SHiP), projekta koji je u izradi 10 godina i koji će proučavati neke od slabijih čestica u svemiru. Richard Jacobsson, viši fizičar u CERN-u, rekao je da bi ovaj projekt mogao biti 'veliko otkriće' koje redefinira način na koji znanstvenici razmišljaju o stvaranju svemira.

'SHiP je jedan od onih… eksperimenata koji potencijalno mijenjaju paradigmu i koji bi nas stvarno mogli dovesti do potpuno novog režima poznavanja ne samo svemira, već i našeg položaja u njemu', rekao je Jacobsson u intervjuu. 'Mnogo toga što smo do sada pretpostavljali zapravo bi moglo biti sasvim drugačije.'

Jacobsson kaže da znanstvenici nisu uspjeli detektirati ove vrste čestica jer nemaju pravu tehnologiju za to, izvještava Euronews.

Što su čestice duhovi?

Sve ono što možemo vidjeti golim okom iz svemira, uključujući zvijezde i planete, čini oko pet posto stvarne materije u svemiru, rekao je Jacobsson. Ostalih 95 posto do sada je podijeljeno između otprilike 26 posto tamne tvari i 69 posto tamne energije, prema Jacobssonu.

Znanstvenici koriste standardni model, koji prepoznaje 17 čestica, kako bi objasnili od čega je svemir sastavljen. Godine 2012. u CERN-u su otkrili novi standardni model čestice nazvan Higgsov bozon pomoću Velikog hadronskog sudarača, a to otkriće godinu kasnije donijelo im je Nobelovu nagradu za fiziku.

Od tada su bili neuspješni u korištenju tog sudarača za mjerenje skrivenih čestica koje također vjerojatno čine tamnu tvar i tamnu energiju, ali nisu dio standardnog modela. 'Otkriće Higgsovog bozona ispunilo je tu rupu bez predviđanja nečeg novog', rekao je Jacobsson.

'Ideja za ovaj projekt nastala je gotovo slučajno zbog ljudi iz različitih područja koji su željeli istražiti fiziku iz drugog kuta.' Skrivene ili čestice duhovi su nevidljive i imaju slabije veze od onih koje su znanstvenici već otkrili, što ih čini teškim za uočavanje. Moguće je da te čestice čine dio ili ostatak svemira, rekao je Jacobsson.

Nove čestice u Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u mogu se detektirati do metra od mjesta sudara, ali skrivene čestice mnogo dulje ostaju nevidljive. Dakle detektori u novom sudaraču za projekt SHiP bit će postavljeni dalje i proizvodit će više sudara na fiksnoj pozadini s ciljem identificiranja tih čestica.

Projekt SHiP provodit će se u suradnji s drugim CERN-ovim eksperimentima, uključujući Veliki hadronski sudarač. Izgradnja novih podzemnih objekata SHiP-a započet će 2026., a prvi eksperimenti održat će se oko 2032. Budući kružni sudarač, s druge strane, počet će raditi negdje sredinom 2040-ih, ali neće ostvariti svoj puni potencijal sve do 2070. godine, navodi se u izvješću BBC-ja.