EPIDEMIJA DANAŠNJICE

Odjeli naših bolnica puni alergičnih na pelud!

25.04.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Poznato je da su koncentracije peludi u zraku, a time i alergije koje izazivaju, značajno manje kada padaju kiše

Kako nam prognostičari od četvrtka najavljuju nešto duže razdoblje suha i sunčana vremena, možemo očekivati da će problemi s peludnom groznicom postajati sve veći. Potvrđuje to i peludna prognoza prema kojoj bi osjetljivi ljudi narednih dana mogli imati podosta problema s peludi hrasta, platane i drugog drveća, osobito u područjima oko Rijeke i Splita uz obalu te Kutine, Siska i Virovitice u unutrašnjosti.

Mada smo u travnju, prognoza pokazuje da su trave trenutno manji problem, a korovi najmanji – visoke koncentracije njihove peludi uglavnom se očekuju samo u riječkom području.

U Hrvatskoj je cvjetanje stabala na vrhuncu i u narednim će tjednima postupno slabjeti. Trave cvjetaju od svibnja do srpnja, a korovi od kolovoza do listopada pa ćemo njihov utjecaj tek osjetiti.

Alergijski rinitis odnosno peludna groznica obično počinje u ožujku, a može trajati sve do kraja listopada. Za razvoj simptoma uglavnom je potrebna određena koncentracija peludi koja je najveća na vrhuncu sezone ujutro, za sunčanih i vjetrovitih dana, a niža na početku i kraju sezone za vlažna i kišovita vremena.

Hrvatski stručnjak za alergije dr. Boro Nogalo iz Dječje bolnice Srebrnjak potvrdio je da vrijeme trava tek dolazi. 'One će početi cvjetati u narednih 10-ak dana i predstavljati problem sve do sredine lipnja. Istovremeno će padati polenacija stabala', rekao je dr. Nogalo i dodao: 'Nažalost, oni koji su alergični na jednu vrstu peludi, obično reagiraju i na druge. Takvima preporučujemo da uzimaju propisane lijekove i terapije te da se pridržavaju određenih pravila: kada dođu izvana, trebaju se istuširati i presvući se; ako u kući i autu imaju klimu, bolje je da je koriste nego da otvaraju prozore; ako je problem ozbiljniji, bilo bi dobro da pokušaju s tzv. imunoterapijom, odnosno hiposenzibilizacijom kojom se provodi svojevrsno cijepljenje protiv alergija – daju se sve veće količine alergena kako bi organizam postao otporan.'

 


Odjeli bolnica su puni

Dr. Nogalo kaže da su njihove čekaonice ovih dana pune:

'Prisiljeni smo stavljati ljude na liste čekanja. Cijeli pogon radi punom parom, a opterećen je i stacionar za teže pacijente. I promjene vremena, napor i stres mogu pokrenuti simptome, a onda se na to nakalemi alergija. Ima pacijenata koji imaju dijagnostički dokazanu alergiju, a nemaju simptome, ali ima i onih koji nemaju dokazanu bolest, ali imaju simptome.

S globalnim zatopljenjem polenacija počinje sve ranije, a završava sve kasnije pa se vrijeme tegoba produžilo s dva na četiri mjeseca. Problem je također i u suvremenim visokim higijenskim standardima koji potiču alergije. Naime, obrambeni sustav danas se sve manje bori protiv bakterija, virusa i parazita pa se preusmjerava na druge proteine kao što je pelud. U razvijenom svijetu stoga imamo pravu epidemiju alergijskih pojava. Za zdravlje nije dobra ni prevelika čistoća ni prevelika prljavština - optimalna je sredina.

Danas se stoga u istraživanje i liječenje alergija ulažu velika sredstva. Naša bolnica trenutno sudjeluje u tri velika europska projekta. Budući da imamo tri različita podneblja jako smo pogodna zemlja za takve studije. Odobren nam je i jedan projekt iz pretpristupnih fondova od 45 milijuna eura za istraživački centar s najmodernijom tehnologijom, kliničkim prostorima i dijagnostikom.'

Med i druga alternativa ne pomažu!

Dr. Nogalo preporučuje svima koji imaju dijagnosticirane alergije da prođu alergološke škole da nauče kako i koje lijekove i pumpice koristiti te kako se ponašati. 'Uz odgovarajuće ponašanje i terapije, danas se s alergijama uglavnom može normalno živjeti. Zabluda je da se problem može riješiti jačanjem obrambenog sustava kakvo često preporučuju alternativci. Upravo suprotno, treba ga malo oslabiti kako bi organizam manje reagirao. Alternativa stoga ne djeluje osim eventualno kao placebo. Postoje, međutim, efikasni lijekovi i terapije. Treba se samo javiti stručnjacima', poručio je naš sugovornik.