Znanost NIJE VULKAN

Što je misteriozna struktura snimljena iz svemira?

  • Autor: NJD
  • 27.3.2012 14:42:31
  • 27.3.2012 14:33:18

Nizozemski astronaut Andre Kuipers snimio je nedavno iz Međunarodne svemirske postaje (ISS) fotografiju fascinantne goleme geološke formacije u zapadnoj Africi čija priroda još uvijek nije potpuno razjašnjena

Okrugla struktura bakrene boje zove se Richat, a nalazi se u Mauritaniji. Poznata je i po nazivu Oko Sahare. Promjer joj je oko 40 km, a blago je eliptična. Gornji slojevi stijena nastali su u kasnom ordoviciju, a najniži u kasnom proterozoiku. Obronci udubine spuštaju se pod nagibom od 10 do 20 stupnjeva. Njeno središte promjera tri kilometra prekriveno je mineralima silicija. Kuipers ju je snimio u trenutku kada je ISS nadlijetao Saharu i atlantske obale kontinenta.

Znanstvenici vjeruju da su prstenasti oblici nastali u eroziji različitih slojeva stijena, odnosno da Richat nije vulkanski krater, no podrijetlo ovih procesa još uvijek je misterij. U početku se nagađalo da je udubina mogla nastati u udaru asteroida, međutim, kasnije je ova interpretacija odbačena jer nisu pronađeni nikakvi dokazi karakterističnih deformacija i spojeva poput silicijeva dioksida koji su trebali nastati u šoku.

Fotografija je napravljena 7. ožujka kamerom Nikon D2Xs.
177214,151246,131442,128120
Tijekom boravka na svemirskoj postaji znanstvenici često snimaju i istražuju Zemljinu površinu, a svoje fotografije, dojmove i iskustva preko društvenih mreža dijele s prijateljima i kolegama na Zemlji. Fotografije koriste i svemirske agencije u svojem obrazovnom i popularizatorskom radu.

Trenutno uz Kuipersa na ISS-u boravi još pet ljudi: Amerikanci Dan Burbank i Don Pettit te Rusi Anton Skaplerov, Anatolij Ivanišin i Oleg Kononenko. Kuipers je na postaju lansiran u prosincu 2011. Do sada mu je prošlo pola planiranog boravka u svemiru.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još