SUPERGIGANTI

U mračnim dubinama mora otkrivene goleme 'kozice'

06.02.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Na dubinama od oko sedam kilometara u vodama Novog Zelanda znanstvenici su pronašli goleme primjerke morskih rakova, pripadnike vrste amfipoda, nalik na kozice i škampe

Stvorenja, otkrivena u brazdi Kermadec, desetak su puta veća od uobičajenih amfipoda – najveća su duga oko 34 cm, pa su ih stručnjaci odlučili nazvati supergigantima.

Alan Jamieson iz Oceanlaba na Sveučilištu u Aberdeenu kaže da se to otkriće može usporediti s pronalaskom žohara dugog 30 centimetara.

'Zastao sam i pomislio: 'Majko mila, što je ovo?' Ovaj amfipod je mnogo veći nego što sam ikada mislio da je moguće.'

Istraživačka ekipa uhvatila je čak sedam primjeraka u veliku metalnu klopku opremljenu kamerom koja je oklopljena staklom da bi izdržala goleme tlakove morskih dubina.

Ekspediciju su organizirali znanstvenici sa Sveučilišta u Aberdeenu u Škotskoj i Nacionalnog instituta za istraživanje voda i atmosfere iz Novog Zelanda.

Najveći primjerak koji se uhvatio u klopku bio je dug 28 cm, a najveći snimljen kamerom čak 34 cm.

Znanstvenici su već ranije otkrili da su morske dubine staništa kolonija u kojima buja život amfipoda. Neka od njih nalaze se na dubinama od gotovo 11 kilometara na kojima vlada tlak tisuću puta veći od onoga na površini mora. Uglavnom su maleni i vrlo aktivni. Najveći prije pronađeni primjerci dugi 10-ak cm otkriveni su u blizini Antarktika.

Dr. Ashley Rowden ističe da novo otkriće pokazuje koliko malo znamo o životu oceanskih dubina.

'Činjenica da toliko dugo nismo uočili tako velike životinje samo pokazuje koliko malo znamo o jedinstvenim dubinskim staništima Novog Zelanda', rekla je Rowden.

Istraživanja dubokih brazdi posljednjih su godina iznenadila znanstvenike. Ta mjesta prije su se smatrala pustima, previše hladnima i previše tamnima za život, međutim pokazalo se da u njima, osobito neposredno uz vulkanske otvore, vrlo uspješno preživljavaju brojne vrste rakova poput izopoda i riba iz porodice liparida.