NOVO ISTRAŽIVANJE

Porast razine mora Europu će stajati 872 milijarde eura

24.01.2024 u 15:34

Bionic
Reading

Porast razine mora zbog klimatskih promjena Europu će do 2100. godine stajati do 872 milijarde eura, a najugroženijima se smatraju dijelovi Italije, osobito njezine sjeverne regije Emilia Romagna i Veneto, sjeverozapadna Francuska, Nizozemska, Danska, baltičke države i Poljska, pokazalo je novo istraživanje

Ovo su rezultati studije koju je provelo Tehnološko sveučilište u nizozemskom Delftu uz sudjelovanje Europskog instituta za ekonomiju i okoliš iz Milana i venecijanskog Sveučilišta Ca' Foscari, a objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

Autori kažu da rezultati ukazuju na potrebu za provedbom ekonomskih politika specifičnih za određenu regiju čiji je cilj nastojati se uhvatiti u koštac s mogućim utjecajem porasta razine mora i na limitiranje štete.

U sklopu studije istraživači su simulirali moguć ekonomski učinak porasta razine mora na 271 europsku regiju od sada do 2100. godine u sklopu scenarija koji uključuje visoke emisije onečišćujućih tvari, a ne sadrži najnovije mjere zaštite obala.

U svojoj simulaciji znanstvenici su kombinirali otprije poznate podatke o očekivanim učincima i ekonomskim gubicima koje je prouzročilo 155 poplava širom Europe u razdoblju od 1995. do 2016. godine.

Rezultati ukazuju na moguću štetu u vrijednosti i do 872 milijarde eura za područje Europe i Ujedinjenog Kraljevstva, no treba istaknuti da postoje velike razlike među pojedinim regijama.

Tako bi se Italija trebala naći među najteže pogođenim zemljama, dok bi unutrašnjost zemlje mogla ostvariti gospodarsku dobit zahvaljujući premještaju proizvodnje iz poplavljenih obalnih regija u kopnena područja.

Projekcije pokazuju i da bi ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i izgradnju mogla ublažiti ekonomske gubitke uz zanemariv trošak za cjelokupno europsko gospodarstvo.