UTJECAJ MINISTARSTVA?

Filozofski traži istragu zbog 'medijske hajke'

16.06.2011 u 16:43

Bionic
Reading

Nakon što je Jutarnji list prošlih dana objavio više tekstova u kojima je upozorio na negativne nalaze državne revizije o financijskom poslovanju nekih sastavnica hrvatskih Sveučilišta, Vijeće Filozofskog fakulteta zatražilo je istragu medijskog holdinga EPH i njegove moguće sprege s Ministarstvom znanosti i obrazovanja

U priopćenju za medije Vijeće je izrazilo svoju 'zapanjenost razmjerima, tonom i sadržajem medijske kampanje protiv akademske zajednice'.

'Glasila EPH kontinuirano objavljuju napade na profesore i znanstvenike. Jutarnji list objavio je samo od prošloga petka do danas desetak stranica napada na sveučilišnu i znanstvenu zajednicu opremljenih bombastičnim naslovima, predimenzioniranim ilustracijama i podnaslovima, te sadržajima punima govora mržnje, ali i neistina zbog kojih Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i drugi dijelovi akademske zajednice u Hrvatskoj trebaju pokrenuti kaznenu prijavu zbog kleveta. O moralnoj razini kampanje govori i činjenica da je istovremeno i na portalu Jutarnjega pokrenuta akcija koja poziva na denunciranje profesora. Pojave korupcije u akademskoj zajednici koje su upravo posljedica dosadašnje komercijalizacije i politike MZOŠ-a sada se generaliziraju i koriste kao argument za dalju komercijalizaciju. No hajka u medijima očito služi jedino kompromitiranju akademske zajednice u javnosti zbog toga što se radi javnoga dobra suprotstavila nacrtima prijedloga zakona o sveučilištu, visokome obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Ona zapravo pokazuje i nemoć Ministarstva da pridobije znatniji ili ugledniji dio akademske zajednice na stranu svojih nacrta prijedloga zakona pa pokušava populističkom hajkom opsjeniti javnost.

Zahtijevamo da Vlada i državni organi istraže pozadinu i narav povezanosti između Ministarstva u vrijeme bivšega i sadašnjega ministra znanosti, obrazovanja i športa s medijskim holdingom EPH.

Ako se ta povezanost ne istraži i ako se ne obustave sve proceduralne radnje oko nacrta prijedloga zakona o sveučilištu, o visokome obrazovanju i o znanstvenoj djelatnosti, akademska će zajednica biti prisiljena na najenergičnije legitimne javne metode otpora nametanju zakona koji ugrožavaju budućnost sveučilišta i znanosti kao javnoga dobra u Hrvatskoj', stoji u priopćenju Vijeća.

Podsjetimo, Jutarnji list obavio je nalaze revizije prema kojima je od ukupno 91 visokog učilišta u Hrvatskoj samo 19 poslovalo potpuno u skladu sa zakonom (četiri u sastavu Zagrebačkog sveučilišta), 72 institucije su dobile uvjetno mišljenje, a Ekonomski fakultet u Zagrebu, koji je prošlih godina bio u središtu korupcijskih afera, dobio je negativnu ocjenu.

Isti je list objavio kako je revizija pokazala da su neki fakulteti bez javnog natječaja na opremu i poklone potrošili desetke milijuna kuna, da jedan zaposlenik Ekonomskog fakulteta u Splitu ima plaću od čak 111.000 kuna, da Agronomski fakultet u Zagrebu posjeduje 34 stana koje iznajmljuje uglavnom bez ugovora, da Agronomija, FER, Politologija i Promet nisu vratili školarine studentima koji su prešli prag za upisivanje uz državnu potporu nakon što su se neki učenici iznad crte odlučili za druge fakultete te više drugih nepravilnosti.

Hajku na medije jučer je u ime Senata osudio i rektor Sveučilišta u Zagrebu dr. Aleksa Bjeliš koji je ustvrdio da se radi o zlonamjernoj interpretaciji izvještaja revizije.

'Ja sam fizičar pa me to podsjeća na analogiju u fizici u kojoj možete jedan hologram razbiti i u njemu dobiti jedan mali dio informacije o cijeloj slici. Ali ako razbijete jedan skup podataka i uvida u jedan kompleksni sustav i uzmete jedan mali dio, a da on nije hologramski, nego tek jedan dokument iz cijelog skupa papira i na njemu bazirate uvid u sveučilište, onda dolazite u opasnost da ne budete dovoljno informativni o tom sustavu', objasnio je rektor.