POTRAŽITE GA NA NEBU

Danas kraj Zemlje prolazi asteroid veličine auta

09.02.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Asteroid veličine automobila proći će danas nedaleko od Zemlje, međutim, NASA-ini znanstvenici tvrde da nema opasnosti od sudara

Tijelo promjera oko tri metra nazvano 2011 CA7 proletjet će na udaljenosti od 103.480 km od našeg planeta. Astronomi su ga otkrili početkom mjeseca.

Prema podacima NASA-inog laboratorija Jet Propulsion u Pasadeni, najbliže će nam biti u 18.25 sati po našem vremenu.

Prije samo nekoliko dana, 4. veljače, jedan drugi asteroid - 2011 CQ 1, dug 1,3 metra, prošao je pored Zemlje na udaljenosti od samo 5.471 km!

Mjesec je od našeg planeta udaljen 384.402 km. Dakle, 2011 CA7 će proletjeti na visini manjoj od jedne trećine udaljenosti od Mjeseca do Zemlje, a trebao bi biti vidljiv amaterskim teleskopima.

Poput prošlotjednog posjetitelja 2011 CA7 ne predstavlja prijetnju Zemlji. Čak i kada bi ušao u njezinu atmosferu, izgorio bi i raspao se prije udara u tlo.

Znanstvenici kažu da asteroidi slične veličine često prolaze između Mjeseca i Zemlje, međutim, zbog malih dimenzija teško ih je otkriti.

Astronomi NASA-e i drugih agencija i promatračnica redovno prate kretanje kometa i asteroida kako bi na vrijeme otkrili potencijalno opasna tijela. Prijetnju Zemlji uglavnom predstavljaju stijene dimenzija većih od 150 metara.

Hrvatski astronom Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan kaže da bi se asteroid mogao vidjeti boljim amaterskim teleskopom, međutim, ističe da će biti premalen da ga tražimo na nebu.

'Amaterskim teleskopima neće se moći vidjeti nikakvi detalji tijela. Izgledat će poput manje zvijezde, kao što i samo ime - asteroid - kaže. Na današnji dan više se isplati gledati Saturn koji je gotovo u opoziciji. Slična tijela gotovo svakodnevno prolaze pored Zemlje. Fascinantno je to što ih danas možemo vidjeti i kada nisu tako blizu', rekao je za tportal Korlević.

 

Putanja asteroida