I ONI POSTOJE I IMAJU PRAVA

Prve videosnimke izoliranih brazilskih plemena

08.02.2011 u 06:56

Bionic
Reading

Brazilski su istraživači ovih dana objavili prve videosnimke jednog izoliranog amazonskog plemena kako bi potaknuli razvoj svijesti o potrebi zaštite sličnih skupina od mogućih negativnih utjecaja suvremene civilizacije i agresivnih interesa korporacija koje sve više ugrožavaju njihova prirodna staništa

Velik dio od oko stotinu plemena u svijetu koja dosad nisu bila u kontaktu sa suvremenom civilizacijom živi u Amazoniji. Politika brazilskih vlasti prema njima posljednjih se desetljeća značajno promijenila, tako da Brazilska nacionalna zaklada za Indijance već godinama prati pripadnike naroda Panoa sa sigurne udaljenosti.

Sve do 1987. godine brazilske su vlasti nastojale uspostavljati kontakte s urođenicima. Međutim, takav se pristup pokazao problematičnim, osobito jer su u dodirima s vanjskim svijetom Indijanci bili izloženi bolestima na koje nisu razvili otpornost. Brazilska je vlada stoga odlučila, barem u načelu, život plemena pratiti iz daljine.

Na nesreću, urođenici obično žive u područjima bogatim prirodnim resursima koja su zanimljiva kompanijama zainteresiranim za eksploataciju šuma, nafte, plina i rudača. Zbog gospodarskih interesa brazilske vlasti takvim tvrtkama često gledaju kroz prste pa plemenima ne pružaju odgovarajuću zaštitu.

Da bi skrenuli pozornost svijeta na probleme domorodaca, BBC i udruga Survival International odlučili su snimiti i objaviti dokumentarni film (dosad su svijet obilazile samo fotografije) koji dokazuje da izolirana plemena još uvijek postoje i trebaju našu pomoć. Snimanje je obavljeno pomoću snažnih objektiva tijekom redovnog godišnjeg nadzora iz zrakoplova s udaljenosti od oko 1,2 kilometra kako bi se indijanci što manje uznemiravali.

'Uvijek se uplaše kada vide zrakoplove', rekao je antropolog Jose Carlos Meirelles koji istražuje urođenike već 20 godina. 'No draže mi je da ih jednom godišnje malo prepadnemo i uvjerimo se da su zdravi, sve brojniji i zaštićeni od rudara i drvosječa, nego da ih ostavimo bez nadzora', objasnio je Meirelles, ističući da neki političari u Peruu i Brazilu idu toliko daleko da negiraju i samo postojanje izoliranih plemena.

Prije dvije godine pripadnici naroda Panoa pokušali su gađati kopljima i strijelama zrakoplove koji su nadlijetali njihove teritorije.