NEUNIŠTIVA STRANICA

Kako pristupiti WikiLeaksu unatoč napadima

03.12.2010 u 10:21

Bionic
Reading

Zviždačka stranica WikiLeaks pod stalnim je napadom hakera otkad je počela objavljivati tajne dokumente američkih ambasada širom svijeta, a sada su joj usluge uskratili i Amazon i ponuđač DNS usluga, američka firma EveryDNS.net. Ipak, još uvijek je moguće barem djelomično pristupiti nekim od objavljenih dokumenata

Jednom kad se neka informacija pojavi na internetu (pogotovo ako je riječ o vrlo traženoj informaciji, a tajni dokumenti američkih ambasada to svakako jesu) gotovo ju je nemoguće posve ukloniti.

Tako je WikiLeaks već danima gotovo posve nedostupan, no pojavljuje se sve više mirrora - kopija stranice na drugim serverima - na kojima je barem djelomično moguće pristupiti nekim od tajnih dokumenata.

Na stranici wikileaks.info nalazi se tako popis trenutno dostupnih WikiLeaks mirrora. Iako su mnogi od njih trenutno također pod napadima i nedostupni, neki od njih su posve funkcionalni.

Također, na BitTorrent stranicama kao što je The Pirate Bay moguće je pronaći datoteke (potreban vam je samo neki BitTorrent klijent kao što je UTorrent) s tajnim dokumentima koji su se pojavili na WikiLeaksu.

Pripazite, nitko službeno ne odgovara za ove datoteke i linkove te je na njima lako pokupiti neku zloćudnu aplikaciju. Ukoliko se upustite u pretraživanje, obavezno morate imati kvalitetnu antivirusnu i antimalware zaštitu.