ZLATNI STANDARD

Microsoft službeno otkrio Office za iPad

28.03.2014 u 11:47

Bionic
Reading

U očekivanoj prezentaciji novi Microsoftov čelnik Satya Nadella, uz Juliju White, zaduženu za upravljanje odjelom, otkrio je Office za iPad, pored niza ostalih novosti vezanih za cloud sustave iz Redmonda

Predstavljeni Office za iPad nije tek jedna aplikacija kako su sugerirali raniji podaci, već Word, PowerPoint i Excel u odvojenim izdanjima, a povezani Microsoftovim cloud sustavima. Kompanija napominje kako ovo nije tek Office za još jedan uređaj, jer se razvoju aplikacija za iPad posvetilo mnogo vremena i resursa - a sasvim sigurno su i političke igre unutar kompanije imale svoje prste. Microsoft je održao fenomenalnu i sažetu prezentaciju, prilično nekarakterističnu za kompaniju. Novo vodstvo i stil već su se dali primijetiti.


Bilo kako bilo, Office za iPad zamišljen je na način na koji će ga korisnici tableta intuitivno znati koristiti. Od drugih najava svakako vrijedi reći da su verzije Officea za iPhone i mobitele s Androidom postale besplatne - pa i za uređivanje sadržaja. To nije slučaj s Officeom za iPad, kojem se u osnovnoj verziji omogućava tek čitanje i pregled sadržaja. Za uređivanje tablica, teksta i prezentacija potrebno je imati Office 365 pretplatu.

S obzirom na to da više od milijardu korisnika diljem svijeta koristi Office paket, računica Applea i Microsofta prilično je jasna pa ne čudi ni da je paket aplikacija u featured kategoriji na App Storeu.


Zadovoljstvo nisu krili ni čelnici ova dva IT diva, a otkrili su ga putem društvene mreže Twitter:


Dok su neki autori već po predstavljanju imali spremne priče poput 'zašto je iPad za Office stigao prekasno', ne treba sumnjati kako su mnogi korisnici čekali upravo ovo. Tome u prilog ide i činjenica da su u brojnim zemljama što uključuje i SAD - Word, Excel i Powerpoint postale najpopularnije aplikacije u free kategoriji - svega nekoliko sati nakon predstavljanja. Ako se gleda isključivo kategorija productivity, Word zauzima redom prvo mjesto po cijelom svijetu

Hoće li paket aplikacija Office za iPad nastaviti biti popularan i u danima koji slijede, ostaje za vidjeti, no barem je početni korak naznaka dobrih stvari iz Redmonda. Konferencija BUILD počinje sljedeći tjedan, a svakako će biti zanimljivo vidjeti što još kriju u rukavu.