NIJE POTRAJALO

Registar birača tek pokrenut, a već se srušio

07.01.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Fiskalizacija možda i ide bez problema, ali isto se ne može reći i za neke druge dijelove državne uprave online. Tek pokrenuti Registar birača bio je nedostupan dobar dio ponedjeljka. Ponovno je pokrenut nakon višesatne intervencije

Do ispada je došlo zbog radova na sustavu DNS. Problem je otklonjen nakon višesatne intervencije.

Registar birača elektronička je baza podataka s popisom građana koji imaju biračko pravo, bili oni u Hrvatskoj ili izvan nje.

Vodi se po službenoj dužnosti za svaki grad i općinu, po mjestu prebivališta (za nas koji smo u Hrvatskoj), odnosno po državama i adresama u službenim evidencijama (za one koji nisu).

Podaci su prikupljeni iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava.

Za Ministarstvo uprave objavila ga je tvrtka APIS IT, u vlasništvu Grada Zagreba i države. Uz Registar je objavljen i popis službenika ovlaštenih za vođenje Registra, tako da se znaju imena i prezimena odgovornih za stanje u njemu, kao i adresa njihovog radnog mjesta, kontakt telefon i radno vrijeme.

Objava je najavljena na Vladinoj stranici na Facebooku.

Provjera bi trebala biti jednostavna - upišete OIB ili JMBG, prezime birača i prepišete tekst capctha, kako biste dokazali da niste stroj. S obzirom da se traže identifikacijski brojevi, teško da će biti moguće provjeriti je li, primjerice, vaš susjed s petog kata u Registru. No možete provjeriti kako stvari stoje za vas i vama bliske osobe.

To jest, to biste mogli učiniti kad bi Registar bio dostupan. Ali - nije. Nemoguće je pristupiti ne samo stranici na kojoj je smješten, već i kompletnom webu tvrtke APIS-IT.