IT'S A FREEMIUM WORLD

Apple četiri puta bolji od Googlea

22.12.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Bar kad je online prodaja aplikacija u pitanju. Dobar posao mogu zahvaliti strategiji zvanoj 'daj osnovnu aplikaciju besplatno, naplati dodatke'

Iako u Sjedinjenim Državama ima više korisnika uređaja pogonjenih Androidom nego iPhonea, Appleov online dućan App Store stvara četiri puta veći prihod od Googleovog Android Marketa.

Taj je podatak iznijela tvrtka Distimo u publikaciji '2011 App Year in Review', a prenosi ga PC Mag

Distimo je također objavio popis deset najviše skidanih aplikacija. Tri mjesta na njemu zauzele su različite inačice igre Angry Birds (osnovna, Rio i Seasons), Facebook, Skype, Google Maps, iBooks, Fruit Ninja, Talking Tom Cat i Twitter.

Apple je bolji po ukupnom prihodu 200 aplikacija s najvećim prihodom. Rastu i dobrom rezultatu pomogla je kupnja nadogradnji za aplikacije, poput primjerice dodatnih levela za video igre.

To se, zajedno s poslovnim modelom koji predviđa besplatno dijeljenje aplikacija i usluga, tijekom ove godine pokazalo najvažnijom strategijom ostvarivanja prihoda razvojnih programera.

Pola prihoda spomenutih 200 aplikacija u App Storeu za iPhone dolazi upravo od aplikacija temeljenih na tom modelu. Udio je još veći na Android Marketu - 65 posto.

Kupnja nadogradnji aplikacija putem App Storea moguća je od listopada 2009. godine, mada su korisnici nakon nadogradnje operativnog sustava iOS inačicom 4.3 morali unositi svoje lozinke da bi do njih došli.

App World, dućan koji trguje aplikacijama za BlackBerry, omogućio je to u rujnu prošle godine, no korisnicima Androida to je bilo nedostupno sve do ožujka ove godine.

Broj downloada s App Storea dramatično je povećan tijekom ove godine u Kini, čije je građanstvo odgovorno za 30 posto downloada za iPhone i 44 posto za iPad.

Očekivano, dolazilo je do značajnog usporavanja netom prije objave novih uređaja, poput iPada 2 u veljači i iPhonea 4S u listopadu, ali vrlo brzo bi počeo ponovno rasti.

Većina trgovina aplikacija povećala je broj dostupnih proizvoda tijekom ove godine, u čemu je prednjačio Microsoftov Windows Phone Marketplace, s rastom od gotovo 400 posto. Prema prošlomjesečnim izvješćima, ta je online trgovina godinu dana nakon pokretanja nudila oko 40 tisuća aplikacija.

Sve skupa, sedam najvećih trgovina aplikacijama - Amazonov AppStore, App Store za iPad i iPhone, BlackBerry App World, Android Market, Nokia Ovi Store i Windows Phone Marketplace - u ponudi imaju više od milijun aplikacija.

Predvodnici su, naravno, App Store (600 tisuća) i Android Market (500 tisuća).

Ako im je to utjeha, Android Market je po nečemu bolji od Applea - tijekom lipnja ga je prestigao po broju besplatnih aplikacija.

Što najviše skidamo? Igre, uglavnom, kažu u Distimu. Ta kategorija u većini trgovina ima najveću ponudu i bilježi najveći broj skidanja.

Postoji 79.077 igara za iPhone, 46.045 za Android Market i 28.683 za iPad. Windows Phone Marketplace pokazao je dojmljiv rast broja dostupnih igara, ostavivši iza sebe Ovi Store i BlackBerry App World. Pet mjeseci nakon pokretanja, Amazonov AppStore pretekao je Nokiju i RIM kad su igre u pitanju.