SLIJEDE NESTAŠICE?

Poplave odnijele čvrste diskove

24.10.2011 u 09:57

Bionic
Reading

Namjeravate li kupiti računalo, nemojte previše odgađati. Cijene bi im uskoro mogle porasti zbog manjka čvrstih diskova, prouzročenog poplavama u Tajlandu

Katastrofalne poplave u Tajlandu drastično su omele lanac opskrbe u proizvodnji čvrstih diskova. Nestašice bi mogle pogoditi industriju osobnih računala, poslužitelja i pohrane podataka, piše ZDNet

Uz tisuće poharanih domova, poplave su zatvorile vrata 14 tisuća tvornica i ostavile bez posla više od 660 tisuća ljudi.

Direktor Western Digitala John Coyne prognozira da će zbog toga prihod te tvrtke tijekom zadnjeg ovogodišnjeg kvartala pasti za čak 60 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Western Digital proizvodi 40 posto svojih čvrstih diskova u Tajlandu. Oporavak, koji uključuje i pomoć radnicima u pogođenim područjima, potrajat će više mjeseci. Nastavak proizvodnje ne očekuje se prije ožujka iduće godine.

Drugi industrijski div, Seagate, imao je sreće utoliko što mu je većina pogona ostala pošteđena. No, očekuje probleme s nabavkom komponenti.

Druge tvrtke, poput Seyyon Semiconductor, procjenjuju kako će za oporavak biti potrebna i godina dana. Neke će, poput Nideca, pokušati prebaciti proizvodnju u Kinu i na Filipine.

Dok se situacija ne normalizira, opskrba čvrstim diskovima bit će značajno smanjena. Posljedice će biti dalekosežne i ozbiljne.

Apple se ne mora previše brinuti jer za većinu svojih uređaja koristi flash diskove. Iznimka je, naravno, Mac. Drugi veliki proizvođači, poput HP-a i Della, suočit će se s povećanjem cijena komponenti i nestašicama.

Čvrsti diskovi čine oko 10 do 12 posto cijene stolnog računala, odnosno osam do 10 posto prijenosnih.