Tehnologija ELON MUSK PREDVIĐA

Kondenzatori će zamijeniti baterije?

  • Autor: G. M.
  • 23.3.2011 14:51:10
  • 23.3.2011 13:40:37

Direktor Tesla Motorsa Elon Musk smatra da su baterije zastarjela tehnologija i da ćemo u budućnosti koristiti napredne i moćne kondenzatore

Tesla Motors je napravio revoluciju u električnim automobilima kada se poslužio logikom proizvođača prijenosnih računala i mobilnih telefona te je u svoj roadster ugradio litij-ionske baterije koje su mu podarile performanse jurilice. Direktor Tesla Motorsa Elon Musk sada drži da je tehnologija baterija postala stvar prošlosti i da ćemo u budućnosti koristiti usavršene kondenzatore kao izvor napajanja za automobile i mobilne elektroničke uređaje.

Kondenzatori se mogu napuniti energijom izuzetno brzo, a konstantno pražnjenje i punjenje ne ostavlja nikakve posljedice na njihov kapacitet. Trenutno ih muči gustoća energije u čemu su baterije superiorne, ali Musk smatra da istraživanja treba skrenuti u smjeru kondenzatora i rješavanja tog problema.

Usavršena tehnologija kondenzatora bi odgovarala auto industriji jer bi tada vrijeme punjenja električnih automobila bilo jednako kratko kao i punjenje klasičnih automobila gorivom te njihov domet ne bi bio tako presudna kategorija pri kupnji. Sasvim sigurno je da bi se i korisnicima elektroničkih naprava svidjelo kada bi se mobilni telefoni i računala punili nekoliko sekundi ili desetaka sekundi umjesto satima kao što je to sada slučaj.

www.teslamotors.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još