Teen ZA LJEPOTU I ZDRAVLJE

Sedam razloga za pijenje zelenog čaja

  • Autor: Maka
  • 7.6.2010 12:41:39
  • 7.6.2010 12:00:00

Sigurno ste već čuli da je zeleni čaj vrlo zdrava namirnica. Pokazalo se da neki narodi koji ga često konzumiraju manje obolijevaju od zloćudnih bolesti. Ako ti ovo nije dovoljan dokaz o ljekovitosti ovog napitka, evo ih još – sedam

RAZLOG BROJ JEDAN

Sagorijeva masnoće


Uz pomoć zelenog čaja masnoće se brže sagorijevaju u našem tijelu. Naime, zeleni čaj sadrži EGCG za koji je poznato da pojačano sagorijeva masnoće. Naime, zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Većinu polifenola u zelenom čaju čine flavanoli, poznati i kao katehini, a količinski najznačajniji katehin naziva se epigalokatehin-3-galat (EGCG).

RAZLOG BROJ DVA

Posebno troši salo na trbuhu


Liječnici sa Sveučilišta Tufts otkrili su da sastojci zelenog čaja posebno udaraju na salo na trbuhu jer aktiviraju enzime u abdomenu koji tada brže sagorijevaju masnoće upravo u tom dijelu tijela.

RAZLOG BROJ TRI

Stabilizira količinu energije


EGCG iz zelenog čaja stabilizira korištenje inzulina u tijelu, pa nema naglog pada ili navale količine šećera u krvi.

RAZLOG BROJ ČETIRI

Efikasan kod tumora


Prema rezultatima istraživanja iz travnja ove godine objavljenim u medicinskom časopisu Cancer Prevention Research, zeleni čaj se pokazao dobrim kod suzbijanja stanica tumora na plućima. Također, slični rezultati pokazali su se i kod tumora prostate i crijeva. Zanimljivo je da tvari iz zelenog čaja potiču stanice tumora prostate da izvrše samoubojstvo!

RAZLOG BROJ PET

Smanjuje oštećenja na koži


Pokazalo se da je EGCG iz zelenog čaja 200 puta jači od vitamina E u uništavanju slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Naime, slobodni radikali reagiraju sa stanicama kože te stvaraju razna oštećenja na koži.

RAZLOG BROJ ŠEST

Uništava slobodne radikale


Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali su povezani, osim s oštećenjima na koži i s dijabetesom, artritisom te tumorima.

RAZLOG BROJ SEDAM

Odličnog je okusa

Ako niste ludi za okusom zelenog čaja i teško ga ispijate, nemojte očajavati. Naime, njegov se okus može poboljšati nizom dodataka koje sami kod kuće možete napraviti. Pokušajte staviti žličicu meda i sok od limuna. Za vruće ljetne dane poslužite ga s mnogo leda. Pomiješajte ga sa sokom od jabuke (pola soka, pola čaja).

Za kraj...

Ako se pitate koliko dnevno treba piti čaja za najbolje rezultate, onda je odgovor – tri šalice. Također, znajte da sadrži manje kofeina od kave i crnih čajeva.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više