LOVE IS...

Što smo o ljubavi naučili od autorice 'Sumraka'?

03.04.2013 u 12:01

Bionic
Reading

Američka književnica Stephenie Meyer osvojila je svijet prvo 'Sumrakom', a za njezin novi književni hit 'U sebi' mnogi su uvjereni da će ponoviti uspjeh sage, pa čak ga i nadmašiti

Oba se djela, između ostalog, bave i univerzalnom temom ljubavi.

'U Sumraku se radi o romantičnoj ljubavi i osjećajima koji se javljaju kad vam je 17, 18 godina. Na svijetu ne postoji ništa drugo. Za ljubav biste učinili sve. I to je silno zabavna tema. No, u knjizi 'U sebi' radi se o nalaženju ravnoteže u životu. Naravno da ima i romantike, ali priča je odraslija, realističnija, bez obzira na znanstveno-fantastične elemente', kaže Meyer.

Stepheniena nova ekranizacija 'U sebi' prema istoimenoj knjizi The Host (objavljenoj 2008) stigla je i u naša kina, a uzbudljiva ZF priča u kombinaciji s odličnom glumačkom ekipom predvođenom sjajnom mladom glumicom Saoirse Ronan (Okajanje, Ljupke kosti) i zgodnim sinom Jeremyja Ironsa, Maxom, izazvala je veliko zanimanje ne samo ljubitelja književnog opusa Stephenie Meyer.

Evo što možemo naučiti o ljubavi iz knjiga Stephenie Meyer:

Ne žurite sa seksom:
Ako niste pogledali nijedan film iz sage 'Sumrak', ako uopće ima takvih, glavni junaci suzdržavaju se od seksa sve do prve bračne noći. Naravno, nitko ne savjetuje isto i vama – ali ako je to vaša zajednička odluka, slažemo se i s tim, samo želimo ukazati na to da je najvažnije da vi sami osjećate da ste spremni za seks. Dakle, bez žurbe. U filmu 'U sebi' glavni junaci Jared i Melanie ne stupaju u seksualne odnose jer nemaju kontracepciju! Stephenie Meyer promovira ne samo odgovoran, već i siguran seks, piše FemaleFirst

Nije nemoguće voljeti dvoje ljudi:

Definitivno jedna od najintrigantnijih stvari iz sage je Bellina ljubav koju osjeća prema dvojici muškaraca, Jacobu i Edwardu. I u 'U sebi' Stephenie ponovno prikazuje Melanieninu ljubav prema Jaredu i Ianu. Autorica nam želi reći da ponekad u životu ne osjećamo ljubav samo prema jednoj osobi. Naravno, iako je kod to kod Stephenie završilo sretno, u stvarnom životu nije tako. 

Svjesni smo što imamo tek kad to izgubimo:

Često tek kad nekoga izgubimo postanemo svjesni koliko nam ta osoba znači. U sagi 'Sumrak' Edward napušta Bellu, no shvaćaju da ne mogu jedno bez druga! Bella čak riskira svoj život kako bi ga spasila jer njezin život bez voljenog Edwarda nema smisla.
U filmu 'U sebi', Melanie kreće u potragu za Jaredom nakon što su bili razdvojeni jer joj strašno nedostaje. Slažemo se sa Stephenie jer, tek kad ostanemo bez nečega, shvaćamo koliko nam je to bitno.

Cure će za ljubav napraviti sve:

To nam je svima jako dobro poznato! Cure će za ljubav okrenuti nebu i zemlju, a to nam je predočila Stephenie u svojim knjigama.
Bella je riskirala svoj život u ime ljubavi nebrojeno puta, baš kao Melanie u filmu 'U sebi'! Kad je u pitanju ljubav, cure će se boriti do kraja za one koje vole.