HRABRE I LIJEPE

Tko su nove mlade filmske heroine?

02.04.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Odvažna Katniss Everdeen u 'Igrama gladi' koju glumi Jennifer Lawrence potaknula nas je da se prisjetimo još nekoliko mladih filmskih junakinja koje su ostavile traga u posljednjih nekoliko godina

1. Katniss Everdeen('Igre gladi'): U ne toliko dalekoj budućnosti, hrabra šesnaestogodišnjakinja iz Panema, države nastale na ruševinama SAD-a, bez razmišljanja prijavljuje se umjesto svoje mlađe sestre u okrutnim borbama tinejdžera do smrti. Odvažnu Katniss glumi nova mlada američka filmska zvijezda Jennifer Lawrence ('Zimska kost', 'X-Men: First Class'). Prvi je film potukao sve rekorde gledanosti, pa možemo zaključiti da era dominacije sage 'Sumrak' polako završava. Predviđene su još dvije filmske ekranizacije knjiga Suzanne Collins, a sudeći prema uspjehu prvog nastavka, riječ je o novom globalnom teen filmskom fenomenu.

2. Bella Swan(saga 'Sumrak'): Kad je dobila ulogu Belle, mlada glumica Kristen Stewart nije bila pretjerano poznata – šire ju je gledateljstvo znalo po ulozi u filmu 'Soba panike' s Jodie Foster. No danas je jedna od najtraženijih mladih glumica, koju sa svih strana zasipaju ponudama. Njezina junakinja Bella hrabra je tinejdžerica i autsajderica koja postaje bliska s misterioznim Edwardom Cullenom, članom obitelji koje se pribojavaju svi stanovnici malog mjestašca Forks. Bella će proći transformaciju od sramežljive školarke do vampirice, a u zadnjem nas nastavku sage pod nazivom 'Praskozorje - 2. dio' čeka rasplet ove ljubavne drame o ljudima, vampirima i vukodlacima koja je osvojila svijet.

3. Hermione Granger('Harry Potter'): Emma Watson počela je glumiti Hermione još kao djevojčica, a danas je jedna od najpoznatijih mladih glumica i nova modna ikona. Štreberica Hermione, hrabra i odana prijateljica Rona i Harryja, bila je spremna na sve kako bi obranila Hogwarths. Emma se u međuvremenu upisala na Sveučilište Oxford, no ne namjerava zapostaviti ni filmsku karijeru.

4. Marie/Rogue ('X-Men'): Nekadašnja dječja glumačka senzacija odlično se snašla i kao odrasla cura u filmskom svijetu. Anna Paquin je Marie (Rogue) koja saznaje da nije obična djevojka, već ima posebne sposobnosti. Njezina moć je ogromna, no postoji i velik problem – ne smije nikoga dotaknuti.

5. Elizabeth Swann ('Pirati s Kariba'): Za Keiru Knightley ova je uloga bila odskočna daska nakon što se pojavila rame uz rame s Johnnyjem Deppom i Orlandom Bloomom u prvom nastavku te popularne franšize. Ljupka Elizabeth nije tipična dama iz visokog društva koja se hladi lepezom i pada u nesvijest kad vidi neotesane moreplovce, već hrabro sudjeluje u bitkama s muškim kolegama.

6. Susan Pevensie ('Narnijske kronike'): Od ekranizacija poznatih djela C. S. Lewisa 'Narnijske kronike' očekivalo se puno, no uspjeh je izostao. Ipak, Susanin lik (glumi je odlična britanska glumica novije generacije Anna Popplewell) mogao bi se 'nategnuto' ubaciti među gore spomenute najpoznatije junakinje franšiza. Susan, drugo dijete u obitelji Pevensie, inteligentna je i pomalo tvrdoglava, talentirana za sportove, a posebno je vješta s lukom i strijelom.

7. Ramona Victoria Flowers ('Scott Pilgrim protiv cijelog svijeta'): Tajanstvena ljepotica u ranim dvadesetima koja obožava najluđe nijanse boje kose nije klasična junakinja s mačem ruci, no zbog nje je Scott Pilgrim kojeg glumi genijalni Michael Cera postao neobični akcijski junak. Ova miljenica mnogih geekova (igra je zgodna i talentirana Mary Elizabeth Winstead) Scotta testira na neobičan način - daje mu zadatak da pobijedi njezinih sedam zlih bivših dečki kako bi dokazao da je vrijedan njezine pozornosti. Premda sporedan lik, Ramona je ključna za zaplet filma (inače ekranizacija stripa) i svakako je jedna od najdojmljivijih junakinja koje smo vidjeli na velikim ekranima u posljednjih nekoliko godina.

8. Mattie Ross ('Čovjek zvan hrabrost'): Četrnaestogodišnja Hailee Steinfeld oduševila je svojom ulogom odlučne djevojčice Mattie Ross u toj hvaljenoj country noire drami braće Cohen. Za ovu ulogu natjecalo se čak 15.000 djevojaka, no izabrana je Hailee, koja je sjajno dočarala tu odvažnu curu koja je u potrazi za svojim nestalim ocem.