BIKE PATROLA

Znate li da na Mjesecu ima vode? Provozali smo se i otkrili

22.10.2016 u 08:12

Bionic
Reading

Mokre hlačice, puno kiše, vjetra i sunca, na kraju i vrućeg vremena i tramontane oplemenilo je ovogodišnje izdanje Outdoor Festivala koji je netom održan u Baški na otoku Krku. Trkači, hodači, planinari i biciklisti i svi ostali ljubitelji prirode krstarili su po divljim padinama Krka. Baška je prepoznata kroz svoj potencijal kao poželjna i neizostavna lokacija za sve posjetitelje koji uživaju u zdravu i aktivnu životu, ali i za one koji žele doživjeti već atraktivno otočno mjesto na nov način

Mjesec odnosno plato iznad Baške koji izgleda kao mjesečeva površina spada u red naših fenomena. Kako je jedan drevni krški dragulj koji i dan danas služi za boravak ovaca postao mjesto koje privlači mondene turiste da svoj odmor ili vikend žele provesti baš na Mjesecu. Kameni plato gotovo je idealan za bicikliste, a ništa manje za hodače, trekere, planinare... Uz ovce najatraktivniji su njihovi stanovi mrgari. Suhozidne građevine u obliku kamenih cvjetova, a namijenjene su povremenom sakupljanju i razvrstavanju ovaca različitih vlasnika. Tijekom godine ovce izmiješane slobodno pasu na visoravnima koje okružuju bašćansku dolinu. Upravo je na tu temu otvorena i posebna izložba fotografija o čarobnom otoku Krku.

Promjer većine mrgara iznosi više desetaka metara, a najveći mogu primiti čak tisuću i petsto ovaca. Zajedničku akciju razvrstavanja ovaca pastiri provode nekoliko puta godišnje kada pregledavaju i odvajaju vlastito stado u mrgariće koji poput latica okružuju središnju salu mrgara. Ti prekrasni primjeri pučke arhitekture mogu se naći samo na Mjesecu. Ima ih ukupno petnaest i većina je još uvijek u upotrebi. Slične građevine u Europi poznate su samo još na dva otoka Velikoj Britaniji i Islandu.

Ovdje ima više ovaca nego na Pagu, dobacila je jedna biciklistica. No na Mjesecu ima i vode i vrlo su atraktivne velike prirodne lokve. Također zdenci koji su tako napravljeni da njima mogu prići samo ljudi. Za razliku od lokava koje služe ovcama. Najveća je lokva Diviška i cilj je mnogih izletnika. Posljednja kiša pak je dala malo draži bike vožnji koja je bila trodnevno finale biciklisticama na njihovom eventu. Adria Bike Female only MTB kamp powered by Liv bio je jedan od glavnih događanja na mjesečevoj ruti. Naravno nakon nezaboravnog pogleda na Bašku i susjedne otoke te puno kamenog pedaliranja, ali i malo guranja bicikla. Nakon obuke i vožnje na poligonu biciklistice su krenule uz nadzor Zorana i Brune prema svom prvom brdskom biciklističkom iskustvu. Bilo je padova, ali ponosnih i brzih spustova po nimalo lakom makadamu na Mjesecu. I puno lokava vode od posljednjih kiša koje kao da su dobro došle za proboj uz, naravno, puno vriske i mokrih tenisica i odjeće

Pohvale organizatoru i ideji uopće za ovakav bike događaj pljuštale su na sve strane. Kako i ne bi kada za jedan vikend imate prilike raditi, voziti i naučiti puno toga od eminentnih znalaca okupljenih oko Adria Bike Grup. Dovoljno je spomenuti da je na čelu tima Hrvoje Šepić, zatim direktor utrke Tomislav Zobec 4 Islands MTB Stage Race 2017, koji je predstavio tu veliku bike utrku na Krku, Rabu Cresu i Lošinju kroz prigodne vožnje već na ovom Outdoor Festivalu.

Za sve sudionike pobrinuo se vodeći hrvatski hotel&resort Valamar svojim hotelima u Baški Corinthia i Zvonimir kako bi natjecateljima bilo što ljepše i ugodnije nakon uzbudljivih utrka, te kamp i izletničkih doživljaja. Bilo je i puno zabave, koncerata, after partyja, ali i ostalih mogućnosti za koje se pobrinula TZ Baška. Vrlo aktivna direktorica Ivana Kovačić kaže da se u Baški stalno nešto događa. Jedino zbivanja i sadržaji koji mogu privući goste i produljiti glavnu turističku sezonu. U to svakako spada i ovaj festival aktivnih vibracija koji ima sve preduvjete da preraste u naš prvi i najveći događaj na otvorenom. Upravo okupljanje svih koji su aktivni, a vole se, naravno, i aktivno odmoriti, ali opustiti i zabaviti je znak da su prepoznali destinaciju. I već otkrivaju što se krije iza planinskih lanaca koji prekrivaju i okružuju Bašku.

Outdoor trekeri su pak trčali u tri kategorije, sedam, šesnaest, te dvadeset i osam kilometara. Sedamsto sudionika okupilo se na Krk Island trailu u tri kategorije, challenger, aktiv i light. Do vrha Bag tako su trčali rekreativci, pa čak i djeca, a visinska razlika bila je dvjesto sedamdeset metara, aktiv trasa je bila po vrhovima iznad Baške, a challenger do Stare Baške i natrag, skoro tridesetak kilometara. Šimun Cimerman organizator ovog trkačkog eventa bio je vrlo zadovoljan s obzirom i na lošije vrijeme, no posjet je ipak bio odličan, a što posebno veseli s puno natjecatelja iz susjednih zemalja. Inače Treking liga već se nastavlja na Rabu u Loparu u studenom.

Povijest i život Baške najbolje se mogu upoznati tako da se istinski doživi uvala s čuvenom Velom plažom. Šetnjom šest kilometara poučne staze Baška - Zarok - Batomalj - Pod Lipic kroz jedinstveni krajolik Bašćanske kotline, može se upoznati njena povijest i tradicija. Kroz dva i pol sata hoda dožive se povijesne priče i prirodni fenomeni koji su formirali Bašku onakvom kakvu je poznajemo danas, od jedinstvenog pješčanika Zaroka i vodotoka Vele rike, do povijesne baštine Batomlja i svetišta Majke Božje Goričke.

Zadnjeg dana festivala nije se samo pedaliralo, šetalo, već i puno hodalo i planinarilo po okolici Baške i do vrha Bag. Bilo je vrlo lijepo vidjeti toliko priča na jednom mjestu. Na Veloj plaži bila je prilično velika gužva, ali od drugačijeg uživanja na kakvo su mnogi navikli ljeti uz more. Opuštanje mišića nakon vožnje, okrepe i sunčanja bilo je napretek. Nakon ovolikih kiša i oblačnih dana poželjeli su se već i oni koji su navikli da svoje aktivnosti na otvorenom provode u svim vremenskim uvjetima. Za ispunjen i aktivan obiteljski odmor idealan je hotel Corinthia. Blizina znamenite pješčane plaže daje mu još veću draž. Svojom ponudom koja baš namijenjena rekreativcima, hotel posjeduje vrhunski wellness-centar s raznolikim tretmanima. Za gastronomski užitak brine hotelski show cooking restoran, kao i bistro Funtana s puno domaćih specijaliteta. Više o boravku i odmoru u Baški, te trčanju i biciklizmu na www.tz-baska.hr, www.valamar.com, www.adriabike.hr i www.outdoor.hr