PEDALIRANJE

Lički zov divljine: Provjerite zašto je Gacka jedna od najljepših rijeka u Hrvatskoj

  • 23.09.2023 u 11:05

  • Bionic
    Reading

    Ako vas uzbuđuje zov divljine, a volite se kretati na dva kotača, pravi izbor za vas je Gacka, jedna od najljepših rijeka u Hrvatskoj i druga rijeka po kvaliteti vode za piće u Europi

    Jutarnja magla, uobičajena u Otočcu i dolini Gacke, mazila nas je tek toliko da znamo kamo smo došli i najavila prve jesenje dane. Sunce je stiglo vrlo brzo, tako da je brzo bilo toplo, a kasnije i vruće. Odlučili smo se voziti od samog Otočca uz obale Gacke, stalno ih izmjenjujući preko mostova raspoređenih na svaka dva, tri kilometra. Postoji bike staza, no kako se povremeno provlači težim putem, odlučili smo voziti baš turistički, uživajući s ribičima, kajakašima, šetačima, zaviriti u dvorišta, malo se produžiti s ljudima koji tamo žive, saznati kakvi su krumpiri i šljive, podragati male koze, mahnuti konjima koji slobodno pasu i što više udahnuti pozitivu i veselje oko Gacke. U toj misiji nismo sami – sreli smo dva biciklistička para iz Nizozemske i Belgije. Ondje su više dana i svaki dan su malo na biciklu, zatim odlaze na vožnju čamcem niz Gacku ili pak vožnju quadom.

    Naravno, uvijek na kraju treba i nešto fino pojesti, ali ni to nije problem. File pastrve na žaru svi traže, ali i pizzu, spravljenu isključivo od namirnica lokalnih proizvođača. Tako u pizzeriji Ruspante u Sincu možete jesti najbolju pizzu u Hrvatskoj. Ali se i načekati dok dođete na red, pa se najbolje najaviti. No na izletu je sve opušteno, pa dok se ne napravi ta pizza, možete obići bar dva vrela ili se fotkati uz 'foto okvir' na Majerovom izvoru i imati lijepu uspomenu s mlinicama na Gackoj.

    Gacka na biciklu Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Boravak u prirodi proteklog vikenda pasao nam je više no ikada. U svega tri, četiri sata na biciklu prošli smo oko 30 kilometara. Emocije i adrenalin su proradili sto na sat, kao da smo se popeli na vrh Velebita. A nismo se makli ni na pet metara visine. Oduševile su nas boje, ljepote i kristalna zelena Gacka, a onda samo izviri pastrva koja se uhvatila na mušicu sretnog ribiča i sve nas privuče na obalu. Gledamo borbu između ribičkog umijeća i pastrve od dva, tri kilograma - sigurno je trebala biti lijep ulov, ali nekako se uspjela otkvačiti i nestati u Gackoj. A možda bi ionako ponovno zaplivala, jer mnogi ribiči dođu radi sporta, a ne ulova.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Stali smo kod hotela i restorana Gacka na domaću rakijicu i iz nekog od potočića koji izviru natočili smo bidone, jer Gacka je u biti pitka bliže izvoru ili na nekom od njenih brojnih manjih vrela. Denis Lončar, vlasnik tvrtke Velebit aktivnosti i začetnik outdoor turizma u dolini, popodne, kada gosti odu, ide još povaditi krumpir u Čoviće. Stoga smo požurili vratiti bicikle, a osim njih, možete unajmiti kajake i quadove. Možda nekom drugom prilikom poželimo upoznati ovaj kraj i uz neku drugu aktivnost.

    Otočac i Sinac Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Otočac je grad u kojem se uvijek nešto događa, od gastro, eko i etno do povijesnih i sportskih manifestacija. Tako će već idućeg tjedna, točnije u petak 29. rujna, ondje biti start treće etape bike utrke po Hrvatskoj, Cro Race, a koja se vozi od Otočca do Opatije. Nju uvijek prati hrpa biciklističke zajednice, a Otočac će biti meta posjetitelja i medijske pažnje, koja će otići u cijeli svijet, odakle i dolaze brojni gosti, posebno ribiči, ali i biciklisti.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.